Pozive protestnikov k odstopu je kolektivno uslišala le svetniška skupina SD, katere nove štiri člane so Mariborčani izvolili skupaj z novim županom sredi marca. Odstopilo je še šest drugih svetnikov, ki pa jih stranke nadomeščajo z ostalimi kandidati na volilni listi iz leta 2010.

Na takšen način bosta na današnji seji postala nova svetnika Sonja Bezjak in Sašo Branilovič, ki bosta sedla na izpraznjena sedeža nekdanjih samostojnih svetnikov Gregorja Jagra in Janje Vidmar. Namesto Melqarta Mohmada Berra iz Zelenih Slovenije pa bo v mestni svet sedel Kristijan Lasbaher.

Glavna opozicijska skupina v času županovanja Andreja Fištravca bo očitno Županova lista in SLS, s tem da obstajajo težnje, da bi se po odstopu njihovega vodje Kanglerja preimenovali. Novi predsednik mestnega odbora SLS Matjan Cojhter, ki nima svetniškega mesta, je odkrito priznal, da ima pomisleke glede imena Županova lista. Po drugi strani nekdanji podžupan Milan Mikl, ki je član omenjene svetniške skupine, ne pa tudi SLS, vztraja pri starem imenu. "Županova lista zagotovo ne bo razpadla. Jaz sem kandidiral na tej listi in bom zagotovo na tej listi tudi ostal," je povedal pred dnevi.

Poleg vrste drugih imenovanj in nekaterih prostorskih aktov bodo mestni svetniki danes razpravljali še o varnostnih pojavih v občini v lanskem letu, ki so jih zagotovo pomembno zaznamovali decembrski protesti v mestu. Posvetili se bodo tudi letnemu poročilu varuha bolnikovih pravic Franceta Prosnika in Energetske agencije za Podravje ter spremenili odlok o upravljanju glavne avtobusne postaje v Mariboru.