Kako zdržite takšen delovni ritem?

Moje telo potrebuje počitek. Jaz tega sicer ne občutim, a nujno si ga moram vzeti. Če ne drugače, si moram obdobje počitka umetno ustvariti. Čeprav hudega delovnega ritma sedaj ne občutim, bi moje telo na dolgi rok zagotovo počilo.

Vam bo na dopustu uspelo odbojko povsem izklopiti iz glave?

Ne. Z mislimi bom že pri nasprotnikih na evropskem prvenstvu. Kljub temu bom poskušal biti discipliniran, da ko bom z družino, zraven ne bo nobene odbojke. Vseeno bodo tudi ure, ko ne bom z družino in bom skušal narediti delo za naprej. Ne samo, kje in kdaj bomo trenirali, ampak predvsem, kako bomo trenirali.

Kako vaše delo sprejema družina?

Situacija je še težja, ker je tudi žena izredno uspešna. V službi je dobila novo funkcijo, zato je zadnji mesec ni bilo v Sloveniji, mene pa ne doma. Tukaj je družina potegnila najkrajšo, zato bom moral sedaj veliko nadoknaditi, saj gre za najpomembnejše ljudi v mojem življenju. Ampak zadnji mesec ni šlo drugače. Družina mi je stala ob strani, zato sva z ženo uspešno prišla do konca. Malce več so trpeli edino otroci.

Uvrstili ste se na evropsko prvenstvo. Ste imeli kakšno zabavo?

Upam, da so fantje proslavili, kar pa so morali narediti sami, brez trenerjev. To je bilo njihovih pet minut, zato smo se vsi iz strokovnega štaba umaknili.

Kaj ste po tekmi povedali fantom v garderobi?

Nič. Zadovoljstva, da gremo na evropsko prvenstvo, sicer ne morem skrivati, toda govora ni bilo. Zagotovo bodo prišle priložnosti, ko bo moj govor bolj na mestu. Tokrat te potrebe ni bilo.

Je bilo za vas kot novega selektorja celo bolje, da je Slovenija igrala v dodatnih kvalifikacijah, da ste imeli več tekem za spoznavanje?

Sam nisem opravil celotne poti, saj je določeno delo opravil že prejšnji štab. Najbolj zahtevna naloga je ostala za konec, ko smo imeli hkrati čas za spoznavanje, a tudi obvezo po rezultatu. Oboje nam je uspelo.

Je delo v reprezentanci težje ali lažje od pričakovanj?

Zelo podobno, kot sem pričakoval. Veliko sem o tem razmišljal in se dobro pripravil. Nisem premišljeval samo o tehničnem smislu, kako in kaj bodo potekali treningi, ampak tudi, kako ravnati s fanti. Kaj od njih zahtevati in kaj od njih pričakovati. Nisem se veliko zmotil, toda delo je bilo zelo zahtevno.

Kje ima reprezentanca največ rezerv?

Moštvo ima velik razpon na področju izkušenj in kakovosti. Nekateri so bili že na evropskih prvenstvih ter igrajo v italijanski in poljski ligi. V njih imamo največ rezerve in to pri vseh elementih. Sedaj nas čakata dva meseca učenja in upam, da nam bo ekipo uspelo dvigniti še na višjo raven.

Prva postava vsaj na papirju deluje zelo močno.

Kljub temu smo videli, da ta prva postava ne more brez tistih, ki so na klopi. Brez njih bi težko prišli tja, kamor hočemo. Imamo precej igralcev, ki lahko pomagajo slovenski reprezentanci. To ne govorim samo zato, da bi nekatere fante pomiril in jim dal lažni občutek pomembnosti, ampak je resnično tako, kar se je potrdilo na tekmah. Širina igralskega kadra je lahko samo plus. Upam, da igralci tega ne bodo vzeli kot breme, ter da se bodo še naprej borili za mesto v prvi postavi.

Zdi se, da Slovenija najslabše igra na začetku tekem.

Še najboljše smo odigrali na prvi pripravljalni tekmi z Nemčijo. Na vseh uradnih tekmah smo nato imeli dobre in slabe trenutke. Padcev v igri je bilo precej, kar moramo omejiti. Do evropskega prvenstva moramo dvigniti formo, s katero bi skrili vse padce. Krizne situacije moramo reševati bolje in hitreje.

Kaj točno imate v mislih, ko pravite, da gredo igralci sedaj na aktivne počitnice?

Moji igralci iz kluba so imeli v zadnjih desetih mesecih največ šest prostih dni. Zdaj njihovo telo potrebuje vsaj dvajset dni odklopa, nato pa bodo morali fantje začeti skrbeti o pripravi. Dobili bodo individualne programe, ki jih bodo morali opraviti do prvega testiranja. Predvsem bo šlo za veliko preventivne vadbe. Do izraza bo prišlo, koliko je vsak od njih pripravljen narediti za svojo odbojkarsko kariero.

Kje bo poudarek med pripravami?

Poleg evropskega prvenstva moramo igralce pripraviti tudi za tretji krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo ter celotno sezono. Od nas je odvisno, kako bodo fantje odšli pripravljeni v klube. Namreč če bodo dobro pripravljeni v klubu, ne bo poškodb.

Kako bo poleti potekalo vaše delo v klubu ACH Volley?

Nič manj kot v reprezentanci. Uspešno bom moral voditi obe fronti. V klubu moramo dokončno sestaviti strokovni in igralski kader. Zagotovo bo v ekipi kakšen igralec, ki ne bo reprezentant, kar bo najtežje. Omogočiti mu bomo morali ustrezne priprave, da se bo nato lahko enakovredno pridružil igralcem, ki bodo jeseni prišli iz reprezentance. Vsi se moramo zavedati, da so klubske obveznosti izjemno pomembne, saj tako dobimo kruh, v klubu pa preživimo večji del sezone.