Slovensko čast na prvenstvu, ki so ga zaradi poplav izvedli hitropotezno, so s kolajno reševali tisti, ki so imeli vsaj na papirju najmanj možnosti za kolajno. Slovenska trojica je zaostala za Slovaki in Nemci, potem ko med posamezniki niso blesteli; z izjemo Luke Božiča, ki je bil deseti, čeprav ima malo izkušenj v kanuju enosedu, v katerem tekmuje šele prvo sezono, saj je specialist za dvosed. Benjamin Savšek, ki je branil bronasto kolajno z lanskega prvenstva v Augsburgu, je bil 27., Anže Berčič pa 34.

»Kolajna je zame pika na i prvenstva. Glede na to, kako malo smo trenirali ekipne vožnje, je bil nastop brezhiben. Zelo sem zadovoljen tudi z nastopom v kanuju enosedu med posamezniki, saj sploh nisem pričakoval uvrstitve v finale že v prvem nastopu v članski konkurenci. To je potrditev dobrega dela v zimskem obdobju,« je bil po treh sobotnih vožnjah v kanuju enosedu zadovoljen Luka Božič, ki pa je včeraj v kanuju dvosedu skupaj s Sašem Taljatom s 14. mestom zaostal za pričakovanji. »Še na ogrevanju je bilo vse v najlepšem redu. Sploh ne znam pojasniti, zakaj sva vozila tako počasi in naredila veliko majhnih napak. Menjava čolna pred sezono, ki je manjši in bolj prilagojen najini teži, ni razlog za počasnejšo vožnjo,« je pojasnil Božič.

Benjamin Savšek se je na tekmi posameznikov celo prevrnil, moštveno preizkušnjo, na kateri so kanuisti po devetih letih spet osvojili ekipno kolajno, pa odpeljal brez napake. »Moštvena kolajna je obliž na rano za neuspeh med posamezniki. Na ekipni tekmi smo vsi trije popravili vtis s tekme posameznikov. Od starta do cilja smo dobesedno leteli po progi, dobro ujeli ritem in bili usklajeni,« je povedal 26-letni Ljubljančan Benjamin Savšek. Anže Berčič je pri 22 letih osvojil prvo kolajno v članski konkurenci: »Če smo bili minula leta neuigrani, smo bili tokrat usklajeni. Smo mlada ekipa, ki še ni rekla zadnje besede.«

Po kvalifikacijah kajakašev, v katerih je zasedel drugo mesto, je kazalo, da je Peter Kauzer znova ujel linijo, ki prinaša kolajne, a se mu v finalu ni izšlo po željah. »Kolajno sem izgubil na koncu proge, kjer so zadnja vrata, potem ko je padel nivo vode, prav vsem delala težave. Naredil sem napako, prva tekma sezone je mimo, ni se začelo tako, kot sem si želel,« je povedal Peter Kauzer po devetem mestu med posamezniki. V moštvenih vožnjah je bil skupaj s someščanom iz Hrastnika Janošem Peterlinom (26. med posamezniki) in Celjanom Simonom Brusom (48.) šele deseti.

Tako je najboljšo uvrstitev v posamični konkurenci dosegla Urša Kragelj s šestim mestom med kajakašicami. V finalu je odločno napadla kolajno, vendar je dobila 50 sekund pribitka, ker je zgrešila vrata. »Očitno je bilo šesto mesto moj najvišji domet. Za kolajno je bilo treba tvegati, kar sem tudi naredila. Zmanjkalo mi je deset centimetrov, da bi pravilno prevozila vrata,« je dejala Urša Kragelj. Sezona se bo nadaljevala čez štirinajst dni v Cardiffu s prvo tekmo letošnje sezone svetovnega pokala.jo, sta