»Tole je prvi vrhunec letošnje triatlonske sezone,« je dogajanje opisal Mojmir Ocvirk, predsednik Triatlonske zveze Slovenije, nekaj sekund po tistem, ko je pretekel ciljno črto. Da smo z več kot 500 tekmovalci minulo soboto v Marini Portorož naredili nekaj izjemnega, so se strinjali tudi trije ambasadorji Dnevnikovega triatlona – Miro Kregar, legendarni ultramaratonec, Alen Kobilica, nekdanji maneken, ki je pred petimi leti oslepel, a dosega neverjetne športne rezultate, ter triatlonka jeklenih in danes mamica 5-mesečnih dvojčkov Teja Lapanja Kralj.

V Marini Portorož je bil v soboto prvi zares vroč dan letos. Kot bi naša prireditev, na kateri je zbrane pozdravil tudi župan občine Piran Peter Bossman, odprla vrata poletju. Tekmovalci iz več držav so se še bolj kot žgočega sonca razveselili toplega morja, ki je na termometru celo preseglo 20 stopinj Celzija. Vanj so najprej poskakali udeleženci triatlona za vsakogar (250 metrov plavanja, 6 kilometrov kolesarjenja in 2 kilometra teka), nato olimpik triatlona (1500 metrov plavanja, 40 kilometrov kolesarjenja in 10 kilometrov teka), nazadnje pa še udeleženci akvatlona za najmlajše. Organizatorji so poskrbeli za športno obarvano otroško varstvo, kosilo, vrečke z darili sponzorjev za vse udeležence in seveda medalje ter pokale za najboljše. Med njimi je bil, če verjamete ali ne, tudi naš Tone Fornezzi - Tof.

Tukaj si lahko ogledate rezultate in zmagovalce Dnevnikovega triatlona po kategorijah.

Naši ambasadorji navdušili

Dnevnikovi ambasadorji triatlona so po tekmi prispevali vsak svojo anekdoto. Kregar nam je po prihodu v cilj dejal, da se je v morju med plavalci odvijal tako srdit boj, da je ob trčenju z rokami izgubil uro garmin. »Časa med tekmo tako nisem mogel spremljati. A potrudil sem se, da sem številne premagal, tudi take, ki so 20 let mlajši,« je dejal smeje. Na koncu je res zasedel 13. mesto med vsemi moškimi tekmovalci v najzahtevnejši kategoriji olimpik in seveda prvo v svoji starostni kategoriji.

Teja Lapanja Kralj je zaradi pomanjkanja plavalnega treninga in plavalne kondicije kombinirala vse tehnike, tako kravl, hrbtno kot žabico, da je prišla do cilja, a je zato med tekom in na kolesu pohodila plin. Za las ji je ušlo prvo mesto v njeni starostni kategoriji triatlona za vsakogar s časom 26 minut in 45 sekund. Ob razglasitvi se je svojega uspeha navdušeno razveselila in z velikim presenečenjem na obrazu prišla prevzet pokal. Slepi Kobilica je v vodi in na kolesu briljiral, le med tekom ga je nekoliko zmotila neravna površina terena, a ga je spremljevalec, s katerim sta opravila z vsemi tremi disciplinami, uspešno vodil, da je po prihodu v cilj pometel s konkurenco. Osvojil je prvo mesto v svoji starostni kategoriji triatlona za vsakogar, za katerega je potreboval le 25 minut in 21 sekund.

Številni prvič na triatlonu

Triatlon je namenjen premagovanju lastnih ovir in ne zgolj surovi tekmovalnosti, kar je obenem tudi naš moto. To so dokazali tudi člani Dnevnikove triatlonske ekipe, skupine naših bralcev, ki se je z našo medijsko podporo in pod taktirko izkušenih trenerjev na triatlon kondicijsko pripravljala od lanskega novembra. Številni med njimi so v Marini Portorož opravili svoj prvi triatlon (za vsakogar), nekaj pa se jih je med triatlonce prvič vpisalo celo z opravljenim olimpik triatlonom.

Na cilju smo opazovali vsesplošno izčrpanost, hkrati pa izraze brezmejne sreče. Krona zgodbe o uspehu pa je še dober namen: letos bomo denar, zbran s prijavninami, namenili v sklad za pripravo Alena Kobilice za sodelovanje na paraolimpijskih igrah v Braziliji leta 2016.