Najboljši slovenski dirkač je imel pred domačo dirko, največjim tekmovanjem v tem športu v Sloveniji, lepo izhodišče v skupnem seštevku SP. Po uvodnih treh dirkah na Nizozemskem, v Romuniji in Ukrajini je zbral 112 točk in na domače prizorišče prišel kot drugi, pred njim je bil le Avstrijec Matthias Walkner. Gerčar, eden od štirih slovenskih udeležencev dirke v Radizelu (drugi slovenski močan adut Matevž Irt se je poškodoval na zadnji dirki DP in se je moral nastopu odpovedati), pa je imel nato nekaj smole na sobotnem treningu, ko je padel prek krmila in poškodoval motocikel, sam pa je stisnil zobe in si v kvalifikacijah zagotovil šesto izhodišče.

Gerčar izpolnil cilj

Na današnji dirki je dolgo kazalo, da bo potekala povsem enosmerno in po domačih željah. V prvi vožnji je namreč Gerčar po začetnem drugem mestu takoj prišel v vodstvo, ki ga ni več spustil iz rok. Po pol ure vožnje in dveh dodatnih krogih je tako zmagal pred Walknerjem in Smolo. Podobno pa je bilo tudi v drugi; domači dirkač je začel silovito in si že po polovici kroga privozil veliko prednost. Razliko pred zasledovalci je nato uspešno obdržal skoraj do konca, a vse ni šlo po načrtih. V zadnjem krogu je, morda že z mislimi pri skupni zmagi, namreč padel in izgubil vodstvo. Ciljno črto je prečkal kot četrti, za Krestinovom, Smolo in Čehom Martinom Michekom. Vseeno pa ga je spremljal tudi kanček sreče - v seštevku obeh voženj je namreč zbral 43 točk, eno več kot Smola, tretji Krestinov je imel 40 točk, tako da se je spet povzpel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra in lahko zmagoslavno pozdravil navijače.

"Bil je težak konec tedna, začelo se je že včeraj, ko sem padel v kvalifikacijah. Prva dirka se je odlično razpletla, po startu sem bil drugi, a sem nato hitro prišel do vodstva. Dolgo je kazalo, da bom tudi drugo vožnjo končal v istem slogu. A motokros je pač takšen, naredil sem napako in zapeljal na kamen, ki ga v prejšnjem krogu tam še ni bilo. A vseeno sem se pobral in uspelo mi je končati dirko s skupno zmago, kar je bil tudi cilj tega vikenda. Še naprej bom trdo delal, garal in to je lep obet za naprej. Vem, da bo sezona še naporna, že čez en teden me čaka dirka v Italiji, kjer terena ne poznam, potem pa bom nastopil še na enem skoraj domačem terenu v Jastrebarskem na Hrvaškem," je svojo napako podoživel Gerčar.

Nastopili so še trije Slovenci, Rok Bekanovič je končal na 17. mestu z devetimi točkami, brez točk pa sta ostala Theo Urbas na 23. mestu in Borut Koščak na 33.

Smola kljub smoli zadovoljen z razpletom

"Sezona se je slabo začela, imel sem nekaj težav, tudi z motorjem. Tukaj pa sem nastopil svež in spočit, tako da sem zadovoljen z razpletom," pa je dirko ocenil drugouvrščeni Smola, ki je imel glede na razplet zadnjega kroga tudi zares nekaj smole, saj bi, če bi Gerčar dobil le točko manj, on slavil skupno zmago, tako pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Po štirih dirkah v SP je zdaj Gerčar spet na prvem mestu s 155 točkami, Walkner jih ima 150, Krestinov pa 143.

Pri dekletih slavila Italijanka Fontanesijeva

Ob osrednji dirki dneva so, tako kot že nekaj let, na progi pod Radizelom tekmovala tudi dekleta v ženskem svetovnem prvenstvu. V tej konkurenci domače predstavnice še niso tako močne, da bi se lahko merile z mednarodno konkurenco, tako da je tudi letošnja dirka minila brez slovenske udeležbe. Zmagala je Italijanka Chiara Fontanesi, druga je bila Nemka Stephanie Laier, tretja pa Avstralka Meghan Rutledge.

Prireditelji iz AMD Orehova vas so imeli tokrat tudi srečo z vremenom, saj je za dodaten mik prireditve poskrbelo lepo sončno vreme. Precej bogat pa je bil tudi spremljevalni program. Prav letos namreč praznujejo 50 let prvih dirk na tem prizorišču in v osrednjem delu proge so pripravili tudi razstavo fotografij iz minulih let, poleg tega pa so bili ljubiteljem tega športa na ogled tudi stari dirkalniki iz časov, ko so se dirke na Radizelu šele dobro začele.

Sezona svetovnega prvenstva MX3 se bo nadaljevala 16. junija v italijanski Maggiori.