Sedemindvajsetletni Nadal se je tako še enkrat več zapisal v zgodovino športa. Njegov izkupiček na peščenih igriščih v Roland Garrosu je neverjeten; v 59 odigranih dvobojih je izgubil le enkrat, leta 2009 proti Švedu Robinu Söderlingu, z zmago proti štiri leta starejšemu reprezentančnemu kolegu pa je osvojil že dvanajsti naslov na turnirjih za grand slam. Osemkrat je slavil v Parizu, dvakrat v Wimbledonu, po enkrat pa v New Yorku in Melbournu.

Nadal je znova dokazal, da je letos najboljši igralec na svetu. Odkar se je februarja vrnil na igrišča po sedemmesečni odsotnosti zaradi težav s kolenom, je v 44 nastopih izgubil le dvakrat, hkrati pa osvojil sedem naslovov. Na novi lestvici ATP se bo Španec, ki je v polfinalu v maratonskem dvoboju premagal prvega igralca sveta Srba Novaka Đokovića, povzpel na tretje mesto.

Ferrer ni bil dorasel tekmec

Finale je bil podobno kot zaključni obračun pri dekleti med Sereno Williams in Marijo Šarapovo povsem enostranski. Ferrer, ki je prvič v karieri igral v finalu grand slama, hkrati pa do njega prišel brez izgubljenega niza, enostavno ni bil dorasel tekmec. Njegovo opravičilo gledalcem po koncu dvoboja je bilo dovolj zgovorno: "Ta dva tedna sem igral zelo dober tenis, a rad bi povedal, da si je Nadal zaslužil zmago. Je najboljši. Prišel bom naslednje leto in se skušal bolj potruditi, da boste tudi vi imeli kaj od tega."

Dvoboj se je končal po dveh urah in 16 minutah, niti za trenutek pa ni kazalo, da bi lahko Ferrer ogrozil novo slavje sicer dobrega prijatelja in hudega tekmeca tako na teniških igriščih kot pri pokru ali video igrah, s katerimi si oba krajšata čas na turnirjih in številnih potovanjih.

Finale popestril protestnik

Dvoboj so "popestrili" zgolj protestniki. Najprej na tribuni, nato pa še tik ob igrišču oziroma pred častno ložo, v kateri so med drugimi sedeli atlet Usain Bolt, filmski zvezdnik Leonardo DiCaprio in španski princ Felipe. Protest je bil naperjen proti pred kratkim sprejetemu zakonu, ki v Franciji dovoljuje poroke med istospolnimi partnerji.

Čeprav je protestnik s prižgano baklo prišel skoraj na igrišče - še pravočasno so ga ustavili varnostniki -, Nadala to ni zmedlo. Imel je odgovor na vsak poskus tekmeca in se na koncu zasluženo veselil lovorike. "Po nekaj težkih mesecih je občutek enkraten. Biti na tem stadionu in zmagati je zame najlepše na svetu. Hvala vsem, ki ste mi pomagali, da sem se vrnil na teniška igrišča. Nikoli si nisem predstavljal, da bom doživel kaj takšnega. A življenje mi je poklonilo to priložnost," je dejal Nadal.

Naslednji veliki turnir se bo začel že čez štirinajst dni. Roger Federer bo v Wimbledonu branil naslov in se skušal z osmo zmago na angleški travi pridružiti oziroma dohiteti Rafaela Nadala.

* Izid, finale:

Rafael Nadal (Špa/3) - David Ferrer (Špa/4) 6:3, 6:2, 6:3.

V dvojicah slavili Makarova in Vesnina

Rusinji Jekaterina Makarova in Jelena Vesnina, četrti nosilki, sta v finalu ženskih dvojic na odprtem teniškem prvenstvu Francije v Parizu premagali Italijanki Saro Errani in Roberto Vinci, prvi nosilki, s 7:5 in 6:2.

* Izid, finale ženskih dvojic:

Jekaterina Makarova/Jelena Vesnina (Rus/4) - Sara Errani/Roberta Vinci (Ita/1) 7:5, 6:2.