Kolesarski rekreativci so se danes pomerili na tradicionalni prireditvi maraton Franja, katere prva izvedba je bila že leta 1982. Na 156 km dolgo krožno turo so se kolesarji ob 9. uri zjutraj podali v ljubljanskem BTC. Maraton je od starta skozi središče Ljubljane in vse do Brezovice potekal v počasni strnjeni koloni, kolesarji pa so prevozili traso Ljubljana - Vrhnika - Logatec - Godovič - Idrija - Cerkno - Kladje - Sovodenj - Škofja Loka - Vodice - Tacen - Ljubljana. Podelitev priznanj za najboljše je v startno/ciljni vasi v BTC Cityju.

Zmago je slavil Chiminello, ki je v cilj prikolesaril v času 3:26:05,3. Drugo mesto je osvojil Lovše (3:26:05,4), tretji pa je bil Italijan Devid Tronchin (3:26:05,5). V ženski konkurenci je zmagala Danijela Svetik (3:44:50,3), druga je bila Andreja Jagodic (3:44:53,7), tretja pa Nemka Annika Seeg (3:45:00,0).

Mali maraton Franja je dobil Zambolin, v ženski konkurenci pa je s 97-kilometrsko preizkušnjo najbolje opravila Ana Majnik. Na obeh današnjih maratonih je skupaj kolesarilo 3400 udeležencev.

V soboto so prireditelji izpeljali 25-kilometrski družinsko-šolski maraton za vsakogar, kar po BTC Cityju so pripravili tudi 1500 m dolg otroški maraton za otroke od tretjega do sedmega leta starosti. Sklop prireditev ob maratonu Franja pa se je začel že v petek, ko je bilo na sporedu državno prvenstvo v vožnji na čas. Naslov je osvojil Klemen Štimulak, ki je na prestolu zamenjal štajerskega kolega Roberta Vrečerja; ta tako kot drugi slovenski legionarji na prvenstvu v Ljubljani ni nastopil.