Po dobrem mesecu napornega dela so slovenski reprezentanti končali svoje spomladansko druženje. Na počitek bodo odšli dvignjenih glav in dobre volje, saj so opravili vse, kar so si zadali. Potem ko so si najprej zagotovili nastop v tretjem ciklusu kvalifikacij za svetovno prvenstvo, jim je 13 dni pozneje uspelo izpolniti še pomembnejši cilj, z dvema zmagama proti Hrvaški so se uvrstili na evropsko prvenstvo. Po St. Peterburgu, Izmirju in Dunaju bo to že njihov četrti nastop na srečanju najboljših reprezentanc, na njem pa bodo igrali v skupini C skupaj s Srbijo, Finsko in Nizozemsko.

Varovanci Luke Slabeta so v dvoboju za EP pomembno delo opravili že na prvi tekmi v Kaštel Šučurcu, a so morali zmago v Dalmaciji potrditi tudi v Ljubljani. Delo so uspešno opravili in se s tem izognili loteriji v obliki zlatega niza, ki bi ga odigrali, če bi se dvoboj v Stožicah končal z zmago Hrvaške. A Hrvati so bili v Ljubljani daleč od presenečenja, še enkrat se je pokazalo, da so Slovenci trenutno mnogo boljši tekmeci. Kljub temu, da znajo odigrati mnogo bolje, kot so tokrat. Predvsem velja to za sprejem.

V Stožicah se je zbralo lepo število gledalcev in kot da bi to zmedlo Slovence, ki so tako kot prvo tekmo na Hrvaškem, tokrat z Mitjo Gasparinijem na mestu korektorja, začeli medlo. Zaradi slabega sprejema so hitro zaostajali z 1:4, a so se za razliko od prvega obračuna ekspresno zbrali. Po blokih Gasparinija in Klemna Čebulja so prišli do vodstva z 9:8, prvo večjo prednost (17:13) pa so jim zagotovili servisi Gasparinija in bloka Alena Pajenka in kapetana Tineta Urnauta. Hrvati so se po zaslugi servisov še približali na točko zaostanka (16:17), toda Slabe je z menjavo sprejemalca, Čebulja je zamenjal Andrej Flajs, vrnil na pričakovane tirnice. Gostitelji so spet ušli za tri točke ter zanesljivo prišli do zmage v prvem nizu.

Zgodba prvega niza se je ponovila tudi v drugem. Na začetku so bili gosti za odtenek bolj prepričljivi, vendar le do vodstva 13:11, nato pa so naredili nekaj napak, tako da so Slovenci prišli do štirih zaporednih točk. Ko so povedli za štiri, je bilo videti, da se bodo sprehodili do vodstva z 2:0, toda še zdaleč ni bilo tako. Zaradi slabega sprejema so se znašli v škripcih, kockasti so celo prvi prišli do zaključne žoge. Z zvito potezo jo je rešil Dejan Vinčić, nato pa sta svoje z blokoma dodala Matevž Kamnik in Urnaut in v dvorani se je lažje zadihalo.

Ob koncu drugega niza je v slovenski vrsti v igro stopil Alen Šket, z dvema odličnima servisoma svoji ekipi priboril vodstvo s 4:1, ob tehničnem odmoru pa so Slovenci že vodili z 8:3 in še niso popuščali. Pri 14:5 je kazalo, da so slovenski južni sosedi na kolenih, vendar so še poskušali vstati (8:14); a to so bili njihovi zadnji izdihljaji, prave možnosti, da bi ostali med "živimi", niso imeli.