Znanstveniki stockholmskega inštituta Karolinska so preučevali prehrano 3285 dojenčkov, nato pa so jih spremljali še pri drugem, četrtem, osmem in dvanajstem letu starosti. Rezultati so pokazali, da 80 odstotkov švedskih dojenčkov uživa ribe najmanj dvakrat mesečno. Pri teh otrocih je tveganje za razvoj alergij občutno upadlo v primerjavi s tistimi, ki so ribe jedli redko ali nikoli. Vendar pa raziskovalci niso spremljali, katera vrsta rib je imela najbolj pozitiven učinek.

Odkrili pa so, da večji del tistih, ki so v začetku življenja redno jedli ribje izdelke, dvanajst let pozneje (ko se je študija končala) ni trpelo zaradi nobene alergije. Njihove možnosti za razvoj ekcema so bile manjše za 22 odstotkov, za seneni nahod pa za 26 odstotkov.

Odkritja, ki so bila objavljena v publikaciji American Journal of Clinical Nutrition, kažejo, da je za občutno zmanjšanje tveganja za razvoj različnih alergij dovolj že, če dojenčke hranimo z ribami dva- do trikrat mesečno.

Predhodne raziskave so sicer pokazale, da je imelo zgodnje prehranjevanje z ribami varovalni učinek do četrtega leta starosti, zdaj pa se je izkazalo, da prednosti takšne prehrane trajajo še dlje.