Srečanje v Chicagu je odločil Patrick Kane, najboljši posameznik tekme, ki je svoj tretji gol večera dosegel osem minut in 20 sekund pred koncem drugega podaljška. Kopitar je bil prvi igralec poraženih branilcev naslova, saj je zadel gol za izenačenje na 2:2 v 44. minuti dvoboja, ter bil podajalec deset sekund pred koncem rednega dela igre, ko je Mike Richards izenačil na 3:3 in s tem Los Angelesu priboril podaljška.

Gostitelji so začeli izjemno in že po šestih minutah so po zadetkih Duncana Keitha (4.), ki se je vrnil po tekmi prepovedi nastopanja, in Kaneja (6.) vodili z 2:0. Kralji so znižali na 1:2 v trideseti minuti, ko se je v igri z igralcem manj pri zadetku Dwighta Kinga med podajalce vpisal tudi vratar gostov Jonathan Quick. V začetku zadnje tretjine je Kopitar dosegel svoj prvi gol v seriji s Chicagom in prvega po šestih tekmah, vendar je Kane slabe štiri minute pred koncem srečanja ponovno zagotovil vodstvo gostiteljem.

Navijači Chicaga, zbralo se jih je 22.237, so že slavili uvrstitev v finale, ko jih je utišal Richards 9,4 sekunde pred koncem rednega dela. Tedaj je preusmeril strel Kopitarja in premagal vratarja Coreyja Crawforda. Ta je v podaljških po 13 strelih tekmecev ostal nepremagan (skupaj 33 obramb), Quick (31 obramb) pa je moral po plošček v mrežo v drugem dodatku igre. Jonathan Toews je v odločilnem napadu povedel plošček iz nevtralne tretjine igrišča na levo krilo in odlično podal do Kaneja, ki je sprožil strel z desnega kroga za sodniški met in srečanja je bila konec. Kralji tako ne bodo prva ekipa po Detroitu leta 1997 in 1998, ki bi jim uspelo ubraniti naslov.

Kane: Prej so me upravičeno kritizirali

"Pred današnjim dnem so me upravičeno kritizirali, saj nisem pokazal vsega, kar znam. Pravzaprav nisem nekaj časa dosegel niti gola ali točke. Zdelo se mi je, kot da sem na nekem drugem planetu. Nič mi ni šlo. Zato sem vesel, da se je današnji dan tako razpletel," je dejal Kane, ki je postal prvi igralec v finalih konferenc s "hat trickom" po dvajsetih letih, ko je tri gole na eni tekmi zabil legendarni Wayne Gretzky. Slednjega pa je prehitel tudi Kopitar, ki je sedaj najučinkovitejši igralec Los Angelesa v finalih konference, saj je lanskim štirim točkam danes dodal še dve. Gretzky je pet točk dosegel leta 1993 v dvoboju z Torontom.

Chicago se bo v velikem finalu finalu lige za naslov prvaka pomeril z ekipo Boston Bruins, ki je premagala Pittsburgh Penguins s 4:0 v zmagah. To bo dvoboj ekip, ki sta osvojila dva naslova v zadnjih treh letih in prvi med dvema moštvoma izvirnih šestih klubov lige po letu 1979, ko sta se pomerila Montreal in New York Rangers.

Boston je brez izgubljene tekme napredoval v svoj drugi finale v zadnjih treh sezonah. Leta 2011 je v sedmih tekmah premagal Vancouver in osvojil šesti Stanlyjev pokal. Chicago je na drugi strani doslej osvojil štiri naslove prvaka, zadnjega leta 2010, ko je prekinil 49 let dolgo sušo, saj je ekipa prejšnje naslove osvojila leta 1934, 1938 in 1961.