Zadnji dogodki v Kanegri so sicer zgolj izbili sodu dno, saj so krajani Seče občasnemu prekomernemu hrupu ob zabavah, ki trajajo do jutra, izpostavljeni že tri leta, je pojasnila občinska svetnica in predstavnica CI Seča Andreja Humar Fatorič.

Možnost rokohitrskega odzivanja izključili

Že v petek so v iniciativi naslovili poziv na pristojne organe na obeh straneh meje in ob tem tudi napovedali možnost protestnih dejanj, tudi zaporo meje na mejnem prehodu Sečovlje. Humar Fatoričeva je danes možnost rokohitrskega odzivanja izključila, saj je stvari »treba dobro pripraviti«. »Če se bomo odločili za ta korak, bo šlo zares,« je dodala.

V CI Seča bodo tako zadevo speljali po »vse formalnih in diplomatskih poteh«, pri čemer pa ne morejo prevzeti odgovornosti, če bo komu prekipelo. Fatoričeva namreč opozarja, da »je par posameznikov, ki bi najraje vzeli vile in grablje in s traktorji šli dol«.

Psihično nasilje

Kljub temu da je bil hrup v petek zvečer nekoliko manjši, pa krajani tudi tokrat niso mogli spati. Nekateri so vzeli uspavala, drugi so prespali v kleteh, Fatoričeva je denimo šla spat drugam. »Tega ne smatramo več kot glasbo,« je pojasnila, saj da gre za »psihično nasilje«.

V prihodnjem tednu se bodo v civilni iniciativi skušali sestati z vsemi pristojnimi ustanovami, ne izključujejo pa niti tega, da bi na koncu povabili v Istro tudi zunanjega ministra Karla Erjavca in mu predstavili problematiko. Fatoričeva kot eno od možnosti sicer navaja sklicevanje na Ramsarsko konvencijo o mokriščih, ki zadeva tudi območje Krajinskega parka Sečoveljske soline in ptic, ki se tam nahajajo.