Drugi finalist bo zmagovalec dvoboja med ekipama Chicago Blackhawks in Los Angeles Kings. Slednji z Anžetom Kopitarjem branijo naslov prvaka, po štirih tekmah pa s 3:1 vodijo hokejisti Chicaga.

Boston je brez izgubljene tekme napredoval v svoj drugi finale v zadnjih treh letih. Leta 2011 je v sedmih tekmah premagal Vancouver in osvojil šesti Stanlyjev pokal. Tudi na četrti tekmi je odločala jeklena obramba Bostona, ki je na štirih tekmah dobila le dva gola, čeprav ima Pittsburgh zelo močan napad. Tako sta superzvezdnika Sidney Crosby in Jevgenij Malkin ostala celo brez ene same točke v tem dvoboju.

V četrtem srečanju ni bilo zadetka v prvih dveh tretjinah, nato pa je edinega zadel McQuaid. Pred tem sta obe ekipi menjali igralce na ledu. Brad Marchand je povedel plošček po levem krilu v napadalni del igrišča, preigral obrambnega igralca gostov in malo počakal, preden je usmeril podajo do McQuaida. Ta je silovito streljal v levi kot češkega vratarja Tomaša Vokouna, ki je bil brez moči. Odtlej je bila na igrišču praktično le ekipa Bostona, saj so tekmeci sprožili le šest strelov na vrata.

»Vesel sem, da sem danes pomagal ekipi na način, ki zame ni običajen. Uspelo mi je doseči gol, nato pa smo s soigralci resnično dobro igrali v obrambi. Bili smo povsod, kjer je bilo to potrebno, vse polno nas je bilo na ledu. Na koncu je bil trud poplačan in smo ohranili minimalno vodstvo,« je dejal McQuaid, obrambni igralec, ki je dosegel šele drugi gol in tretjo točko v končnicah. Finski vratar Tukka Rask je s 26 obrambami ohranil svojo mrežo nedotaknjeno, Vokoun pa je zbral 23 obramb.