Sredi maja so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) obiskali Mestno občino Maribor zato, da bi zbrali čim več obremenilnega gradiva, ki bi dokazovalo sum storitve kaznivih dejanj v postopku javno-zasebnega posla med občino in Iskra Sistemi. Slab mesec dni kasneje so bili s preiskave umaknjeni vsi trije preiskovalci primera, in sicer zaradi anonimke, ki jo je prejelo vodstvo policije.

»V anonimki se dvema od kriminalistov, ki preiskujeta primer mariborskih radarjev, očita neprimerno vedenje do preiskovancev in sum koruptnega dejanja,« so nam sporočili z generalne policijske uprave. »Zaradi zagotavljanja notranje varnosti je bila uvedena notranja preiskava, med katero naj bi ugotovili vse okoliščine in dejstva v zvezi z navedbami v anonimki. Z namenom zagotavljanja zakonitega, strokovnega in nemotenega izvajanja policijskih nalog je bil za vodenje primera določen novi vodja preiskave, kriminalista pa bosta v preiskavi še naprej sodelovala.«

Po naših informacijah je resnica drugačna. Kriminalista, ki sta na primeru delala že več kot pol leta, sta namreč morala novemu vodji izročiti celotno zbrano dokumentacijo, v kateri naj bi bilo veliko obremenilnih dokazov. Obenem jima je bilo neuradno napovedano, da na tem primeru ne bosta več delala in da bosta premeščena iz NPU. Ker se bodo morali tisti, ki bodo prevzeli primer, seznaniti z zelo obsežno dokumentacijo, se bo preiskava gotovo zavlekla.

O tem, da naj bi kriminalista med preiskavo izvajala pritisk nad preiskovanci, kot očita avtor anonimke, mariborski župan ni vedel nič. »Normalno je, da je pod pritiskom vsak, ki je preiskovan,« je ocenil Andrej Fištravec in dodal, da se na občini soočajo s kadrovsko hobotnico bivšega župana Franca Kanglerja. »Vedno, ko storimo korak naprej, prileti anonimka.« Po njegovih besedah so občinski delavci maksimalno sodelovali s preiskovalci, ki so zbrali več gradiva, kot so si sprva obetali.

Drugi argument za skrajno neobičajno potezo vodstva NPU pa je poslovno kosilo, na katero je trojico preiskovalcev povabil Marko Žula, vršilec dolžnosti direktorja mestne uprave. Obedovali so v bistroju Florijan na Grajskem trgu. »Račun je znašal malenkost nad 20 evrov na osebo,« je včeraj razkril župan Andrej Fištravec.

Ali kriminalisti zaradi plačanega kosila niso ustrezno zaščitili svoje poklicne integritete? Dejstvo je, da Žula ni bil preiskovanec, zato je bil morebitni konflikt interesov izključen. Hkrati zakon o javnih uslužbencih določa, da jim je dovoljeno sprejemati protokolarna in priložnostna darila z vrednostjo največ 62 evrov. V mariborskem županstvu v ta seznam zavedejo vsa darila, dražja od 24 evrov. Tista, ki presegajo mejno vrednost, pa ostanejo v lasti lokalne skupnosti.