Kakšen tenis! Občinstvu na osrednjem pariškem stadionu je vse popoldne jemalo dih, ko sta lanska finalista Rafael Nadal in Novak Đoković v več kot štirih urah in pol uprizorila poslastico odrtega prvenstva Francije. To je bil največji dogodek letošnjega grand slama. Poznavalci pravijo, da je prekosil celo jutrišnji veliki finale, v katerem bo Nadal skušal doseči že osmo zmago na Rolandu Garrosu. Toliko lovorik na enem od štirih največjih turnirjev sveta doslej ni uspelo zbrati še nikomur, nasproti pa mu bo stal rojak David Ferrer. To bo po letu 2002 prvi finale, v katerem se bosta pomerila tekmovalca iz iste države. Nazadnje sta loparje prav tako prekriža igralca iz Španije, ko je Albert Costa premagal Juana Carlosa Ferrera.

Nadal, ki je v Parizu doslej izgubil le enkrat, je včeraj hodil po robu. Prvi igralec sveta Đoković se mu je sijajno upiral, a se je Španec v dolgem petem nizu znal izvleči, s čimer je vnovič potrdil primat na peščeni podlagi. Navdušil je s fanatično borbenostjo, ko zanj ni bilo izgubljene žogice, Đokovića pa so pokopale neizsiljene napake. Napravil jih je kar enaintrideset več kot nasprotnik, kar je na tej ravni tekmovanja občutno preveč. Izmučeni Španec je po zmagi povedal, da je ta zanj še posebej sladka, saj je premagal »velikega šampiona«. »Tudi Nole bo nekoč slavil v Parizu, verjemite mi. To igrišče je zame nekaj posebnega, saj tu vedno dobro igram. V četrtem nizu je začel pihati veter proti meni, zato sem vedel, da bo zelo težko, toda bil sem pripravljen na vse. Spomnim se, da sva z Novakom podobno zahtevno partijo odigrala lani v Melbournu v Avstraliji. Takrat je bil srečnejši on, tokrat pa jaz,« je razlagal Rafael Nadal.

Đoković je Nadalu športno čestital za zmago in bentil nad organizatorji, ki niso polili igrišča z vodo. »Na tako suhi površini se ni dalo igrati. Rafa je nekajkrat poslal žogico povsem na črto in v kot. To mu je odlično uspevalo. Bil je močan na servisu in zelo agresiven. Jaz bom moral vsaj še leto dni čakati na zmago v Parizu. Vrnil se bom močnejši in pripravljen, da osvojim krono,« je dejal Novak Đoković. Zanimivo, da si njegovega dvoboja z Nadalom ni ogledal Roger Federer, ki je navijačem sporočil, da se v Halleju raje pripravlja na bližajoči se turnir ATP. Federerja je iz Pariza v četrtfinalu izločil domačin Jo-Wilfried Tsonga, ki v včerajšnjem polfinalu ni imel možnosti proti Davidu Ferrerju. Španec je slavil s 6:1, 7:6 (3) in 6:2.

V Rolandu Garrosu bo pestro že danes, ko se bosta za kraljico Pariza pomerili Serena Williams in Marija Šarapova. Po videnem do finala je absolutna favoritinja Williamsova. Američanka je dobila zadnjih trideset dvobojev, kar je najdaljša zmagovalna serija pri ženskah v tem tisočletju. Za Šarapovo ni prav nič spodbuden tudi podatek, da je na petnajstih medsebojnih dvobojih proti Williamsovi dobila le dva obračuna. »Lagala bi, če bi trdila, da me ta podatek ne skrbi. Toda tokrat imam novo priložnost, da razmerje malce spremenim. Do sedaj še nisem našla recepta za Sereno, zato bom morala poskusiti s čim novim,« je dejala lanska zmagovalka Pariza. »Vedno sem zvesta sama sebi. Če pravite, da je to agresivnost, potem v redu. Zanima me samo zmaga,« je povedala Williamsova, ki je v Parizu zmagala leta 2002.