Kranj. Mnogi Kranjčani so debelo pogledali, ko so morali seči po en evro za parkiranje na enem najbolj obiskanih parkirišč v Kranju. Lastniki Delavskega doma so se namreč odločili, da po preteku pogodbe z Mestno občino Kranj sami uvedejo svoj parkirni režim. »Preprosto smo se naveličali brezbrižnosti uradnikov MO Kranj. Obiskovali smo jih sedem mesecev in dosegli ničesar. Želeli smo 30 namesto dosedanjih 24 dovolilnic za vse, ki imamo v Delavskem domu podjetja ali v njem bivamo. Dom ima 14 lastnikov, ki pa nikdar vseh dovolilnic dejansko ne uporabijo naenkrat!« je pripovedoval dolgoletni hišnik doma Ferid Šupuk. Njegov sin je zdaj ustanovil podjetje, ki upravlja parkirišče, in dovolilnic imajo, kolikor jih pač želijo oziroma se dogovorijo.

Do zdaj je bilo enourno parkiranje v modri coni zastonj, zdaj pa vsak prihod pomeni en evro plačila za enourno parkiranje. Z MO Kranj so sporočili, da parkirišče ni več del sistema javnih parkirišč, pogodba z lastniki zemljišč je potekla. Zapisali so še, da usklajevanja in pogovori še potekajo.

Pri tem so seveda najbolj prizadeti občani. Obenem se je pokazalo, da 30 parkirnih mest niti ni vedno zasedenih. Kot smo neuradno izvedeli, so lastniki tudi tu opažali vozila mestnih uradnikov, ki naj jih redarji ne bi oglobili, ker se med seboj poznajo. A ključno pri vsem skupaj je to, da je očiten nesporazum med lastniki zemljišč in Delavskega doma ter občino spremenil javno parkirišče v zasebno in tudi prihodek zdaj ustvarja zasebno podjetje.

»Ne morem verjeti, večkrat pridem na kak urad za pol ure, do zdaj nisem plačevala, zdaj očitno moram. In to pred vrati iste občine!« se je pridušala Kranjčanka ob tem, ko je morala seči v denarnico po en evro za pet minut ali eno uro, cena je enaka.

Spomnimo, da smo pred kratkim v Dnevniku razkrili početje mestnih redarjev, ki so dopuščali stalno parkiranje svojega kolega, mestnega inšpektorja, na modri coni – brez plačila parkirnine. Izkazalo se je, da je bila pri tem zlorabljena tudi dovolilnica, kar je bilo samo olje na ogenj v nesporazumu med lastniki do zdaj javnega parkirišča in MO Kranj.

»Bili smo se pripravljeni pogovarjati in ko smo sklenili, da bomo parkirišče upravljali in vzdrževali sami, so se prvič zganili tudi na občini. A žal prepozno,« je dejal Ferid Šupuk. Delavski dom Kranj je bil sicer nekoč v lasti sindikatov, zdaj pa so lastniki večinoma podjetniki, ki delujejo v eni najbolj znanih stavb v središču mesta.