Mohor Bogataj je eden tistih, ki za svoja dejanja jamčijo s podpisom. Kranjski župan je s svojimi podpisi omogočil, da občino danes, tukaj in zdaj terjajo za milijone evrov. Zakaj je podpis ključen? Zato ker se da vedno vsako odločitev »pokriti« s sklepom mestnega sveta. Če pa jo sprejmeš mimo z zakonom predpisane procedure, si odgovoren. Ali bi vsaj moral biti.

Kranjski župan je kljub drugačnim nasvetom »spodil« dimnikarja, prekinil pogodbeni odnos. Slednji je potem po sodni poti dosegel pravico, zdaj terja od občine okoli dva milijona evrov. Ne od župana, od občine! Isti župan je mimo mestnega sveta omogočil sporno poravnavo za več kot pol milijona evrov. Za to ni imel ne sklepa mestnega sveta ne za to namenjenega denarja v proračunu. Vse je storil v nekaj dneh po prevzemu oblasti, denar je končal na računu njegovega političnega svetovalca in pogodbenega odvetnika občine od izvolitve Mohorja Bogataja. Slednjemu je mestni svet že ob prejšnjem mandatu izrekel nezaupnico. Ker je samovoljno priredil sklep, ki ga je sprejel mestni svet o dražbi nekaj lokalov na elitni lokaciji. Sprememba je omogočila nakup njegovemu znancu, s katerim je potoval po svetu.

Mohor Bogataj je moral ob prvi izvolitvi postati občan Kranja in njegovi politični botri so mu našli navidezno stalno prebivališče, ki ga je prijavil in zadostil pogojem. Kasneje je v Kranju dejansko prebival, a se je pred zadnjimi volitvami že zdavnaj odselil v domačo občino, kjer stanuje še danes. A za volitve je spet obveljalo stalno bivališče, da je bilo formalnosti zadoščeno. Nikdar ni pojasnil, kaj je delal in kje je delal med letoma 2006 in 2010, ko ni bil župan. Je pa v tem času prenovil družinsko hišo. Podjetje, ki je pri tem sodelovalo, je po nastopu županske funkcije skokovito povečalo prihodke z deli za MO Kranj.

Je vse zgoraj našteto problem Mohorja Bogataja? Ne, to je problem tistih, ki ga volijo. Ki verjamejo. Kajti Kangler, Janković ali Bogataj so bili legalno izvoljeni. Bogataj v Kranju vlada z lahkoto: podpirata ga Branko Grims in Bojan Homan. To sta tista dva politika, ki sicer pred sodiščem v Ljubljani terjata pravico. Ko prideta v Kranj, verjameta svojemu županu. Ampak: to velja tudi za svetnike SD, DeSUS, da ne bo kakšnega napačnega vtisa o naših, vaših, njihovih.

Če bi Mohor Bogataj za svoje (samovoljne) podpise pod sklepi, ki jih plačujejo davkoplačevalci, odgovarjal s svojim premoženjem, bi zagotovo ravnal drugače. Tako pa njegove napačne odločitve lahko občino stanejo milijone, njega niti centa. V dveh letih od sporne »vikend poravnave« je uvedena zoper Bogataja preiskava. Za to odločitev so na kranjskem sodišču potrebovali osem mesecev!

Protikorupcijska komisija trdi, da se bo v kratkem izrekla o njegovih dejanjih. Do kazenskega postopka je minilo dve leti od ovadbe, Mohorju Bogataju pa ostane še slabo leto in pol mandata.

Ključno vprašanje za vse nas pa je: kaj ostane za »mohanglerji«? Kdo plačuje radarske pogodbe in sporne poravnave in kršitve pogodb? Kdo nezakonitosti oblastnikov nosi na svojih plečih in v svoji denarnici? Ko bo prvi župan za svoje nezakonite odločitve odgovarjal tudi s svojo denarnico, bomo na dobri poti. Če bomo pot še imeli…