Kajti vse preveč stvari gre lahko narobe in lepo potovanje in uživanje se lahko spremeni v živčno nočno moro. Nastopi lahko trenutek, ko se vprašate, zakaj za vraga niste raje ostali doma. Da bi bila pot lepša in da bi v njej uživali vsi, nekaj nasvetov ne bo nikoli odveč. Soliti pamet je eno, drugo je, ko se živčna vojna med pripravami preseli tudi na samo potovanje. Kot v tisti šali, ko se mož in žena peljeta na letališče na počitnice in žena reče možu: »Kako lepo bi bilo, če bi imela s seboj klavir.« »Zakaj?« vpraša mož. »Ker sta na njem doma ostali letalski vozovnici,« mirno odgovori žena.

Torej, kako se pripraviti za pot v tujino in kako se tam obnašati, da bo vse tako, kot naj bi bilo? Vsak seveda to uredi po svoje, a prav je, da se pozanimate, kam greste, orišete okvirno pot, tehnično preverite vozilo (in sebe) ter uredite zavarovanja in preverite, kako je z vašimi dokumenti. Pa ne tistimi, ki so ostali na domačem klavirju. Vsaka pot ali počitnice so stres. Ne dovolite, da se živčnost, ki se stopnjuje z dnevi pred potjo, preseli tudi na samo pot. Ta naj bi bila užitek, sprostitev, zabava. Poudarek je na »naj«, saj se še kako rado zgodi, da ko ima hudič mlade, jih ima veliko in vse naenkrat.

Slovenci bojda radi potujemo, pa če odmislimo skoraj »obvezno« Hrvaško, si lahko predstavljate, da je v Evropi nam tik pred nosom še ogromno lepih kotičkov, ki so sorazmerno enostavno dosegljivi. Z avtomobilom, mogoče celo vlakom, ki ima tudi svoje čare, ali avtobusom. A kdor prisega na samostojnost in avtonomnost, ne bo mogel mimo avtomobila. Poleti se na cestah Evrope dogaja marsikaj, zahodni del starega kontinenta je dodobra raziskan, manj bi to lahko govorili za njegov vzhodni del. A vsak si bo počitnice oblikoval po lastnih željah in predstavah, vedno pa naj velja pravilo: v tujini si gost in zato se obnašaj kot gost. Torej, malo bolj previdno, toliko bolj spoštujte prometne predpise, se »zlijte« z okolico, kolikor se le da, in se prilagodite razmeram, ki veljajo v posamezni državi. Ne glede na to, kako zelo smo povezani v nekakšni združeni Evropi, so med nami še vedno določene razlike, ki jih velja spoštovati in se od njih kaj naučiti, predvsem pa v njih uživati. S kilometri in številom potovanj postane vsak popotnik pametnejši in bolj pretkan, izkušnje, ki vam jih posreduje iskren sogovornik, ki je že kaj dal skozi, pa so neprecenljive. Prisluhnite jim, v takih nasvetih se skriva veliko koristnih trikov, ki vam bodo lahko še kako prav prišli, da v težave sploh ne bi zašli. Če kdo namreč ne pozna oddiha, je to gospod Murphy, vedno vas obišče takrat, ko bi si to najmanj želeli. Počitnice pa so zato, da si spočijete, ne pa, da si nakopljete nove težave. Teh imamo vsi že doma tako ali tako dovolj, mar ne?