Minulo noč so bili krajani ponovno priča motečemu glasnemu izvajanju elektronske glasbe vse do zgodnjih jutranjih ur. Številni razburjeni krajani so se ponoči pritožili na policijski postaji v Luciji in v Bujah, kjer pa so izvedeli, da imajo v Kanegri organizatorji dovoljenje za prireditev do vključno ponedeljka, so sporočili iz Civilne iniciative Seča.

Možna tudi protestna živa zapora meje s Hrvaško

»Ker je dogajanje v Kanegri po mnenju krajanov Seče nedopustno in ker kljub številnim pritožbam doslej nobena institucija ni naredila očitno še nič, da se nočne zgodbe le ponavljajo, smo se akterji Civilne iniciative Seča odločili za protestna dejanja in akcijo,« so zapisali.

Na osnovi današnjih sestankov in dogovorov s pristojnimi institucijami naj bi tako, če dogajanje v Kanegri »ne bo nemudoma prenehalo oziroma bodo zanj preklicana dovoljenja«, sprejeli tudi odločitev o morebitnem stopnjevanju protesta med koncem tedna. Med stopnjevanimi oblikami civilnega protesta se med krajani omenja tudi protestna živa zapora meje s Hrvaško na mejnem prehodu v Sečovljah, so zapisali.

Župan domačine podpira

Oglasili so se tudi v piranski občini, kjer so prejeli številne pritožbe krajanov zaradi preglasne glasbe v Kanegri. Kot so navedli, župan Bossman »podpira zahtevo občanov, da država nemudoma ukrepa in poskuša urediti razmere, ki dovoljujejo normalno življenje, kamor sodi tudi nočni počitek«.

Kot so spomnili, je župan že v preteklosti večkrat pisno in ustno župana občine Buje opozoril na problem preglasne glasbe, lani pa so tako dosegli, da je bilo teh prireditev nekaj manj in tudi glasba je bila manj slišna.

Pričakujejo določeno mero razumevanja

»Razumljivo nam je, da smo turistična regija in da morajo imeti tudi mladi priložnost in možnost se brezskrbno zabavati, vendar bi pričakovali določeno mero razumevanja,« poudarjajo na občini.

Ker gre pri tej problematiki za mednarodno zadevo, pa je Bossman danes na ministrstvo za zunanje zadeve poslal protestno noto z zahtevo, naj posredujejo njihovo nezadovoljstvo hrvaškim organom, pismo pa so naslovili tudi na občini Buje in Umag.