Vsepovsod vidi zarote. Za bivšega slovenskega premiera Janeza Janšo večino zadev upravljajo s tajnih vrhov. V Janševem svetu mrgoli toliko komunističnih agentov, kolikor jih ga je v bivši Jugoslaviji skušalo spraviti na pravo pot. Počuti se kot žrtev političnega sodstva in se primerja z ukrajinsko političarko Julijo Timošenko.

A problem je globlji od opisa psihičnega stanja politika. Janša je tudi primer stanja slovenske družbe. Nima nobenega spoštovanja do sodbe sodišča, kot je bilo to mogoče videti v sredo iz njegovega odziva. In tudi velik del Slovencev nima zaupanja v pravno državo in politiko. Grozljivo veliko jih verjame v teorije zarote, podobno kot Janša, čeprav pogosto tudi z drugimi predznaki. Tako je večina vprašanih pred izrekom sodbe v korupcijski zadevi Patria dejalo, da ne verjame, da bo Janša obsojen, saj da je sodstvo politično. Izteklo se je drugače.

Četudi bi bila sodba drugačna, bi to potrdilo nezaupanje veliko ljudi: ker tako ali tako nimajo zaupanja. Politiki kot Janša pa (še) ne razumejo, kakšno škodo povzročajo s svojimi teorijami zarote. Slovenija potrebuje zdaj, ko je v globoki politični krizi, zaupanje, ne pa paranoidne fantazije, je zapisala zunanjepolitična urednica tega časnika.