Dogovarjanje o cenah je kaznivo

Osumljeni naj bi se dogovarjali o cenah čokoladnih ploščic, ki so jih med letoma 2002 in 2008 prodajali v Kanadi, med njimi Kit Kat, Coffee Crisp, Aero, Twix, Snickers, Bounty in M&Ms.

"Dogovarjanje o cenah je kaznivo," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal vodja kanadskega urada za varstvo konkurence John Pecman. Njegov urad se v obtožnici opira predvsem na kronsko pričo: ameriškega proizvajalca sladkarij Hershey's. Ta lahko v zameno pričakuje, da se bo izvlekel brez kazni.

Družba Hershey Canada je v izjavi priznala krivdo, da se je leta 2007 s konkurenti dogovarjala o cenah. Vendar pa so to takoj sporočili varuhu konkurence, poleg tega naj bi do dogovorjenega zvišanja cen ne prišlo. Vodstvo koncerna v ZDA naj bi z ravnanjem svoje kanadske hčere ne bilo seznanjeno.

Pod drobnogledom tudi kanadski veletrgovci

Pod drobnogledom varuha konkurence so tudi kanadski veletrgovci. Če bodo spoznani za krive, jih grozijo denarne kazni v višini do deset milijonov dolarjev in do petletne zaporne kazni.

Nestle, Mars in še pet drugih podjetij se je s podobnimi obtožbami soočilo leta 2008 v Nemčiji, potem ko so skorajda sočasno krepko zvišali cene svojih izdelkov. Nestle in še druga podjetja so bili obsojeni na plačilo denarne kazni, Marsova podružnica pa se je kazni zaradi sodelovanja z nemškimi oblastmi izognila.