Naložba stala 165 milijonov evrov

Kot je na današnji novinarski konferenci v Krškem povedal generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Blaž Košorok, je energetski del naložbe stal približno 95 milijonov evrov, medtem ko je naložba v infrastrukturni del HE Krško znašala nekaj več kot 70 milijonov evrov. Za energetski del naložbe pa so porabili dobrih sedem milijonov evrov manj kot so načrtovali, je še dodal.

V sklopu izgradnje elektrarne so v Krškem zgradili tudi prvi del mestne obvoznice, za katerega so porabili skoraj 18 milijonov evrov in mesto zaščitili pred poplavami.

Po besedah direktorja družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) Bogdana Barbiča pa je bila gradnja HE Krško predvsem zaradi nedostopnosti savskega levega brega zelo zahtevna in težja od gradnje drugih spodnjesavskih hidroelektrarn.

Ker gre za večnamenski projekt, ki je umeščen v zelo ozko dolino, je delo potekalo v dveh gradbenih jamah, hkrati pa so morali še usklajevati vse infrastrukturne ureditve okoli hidroelektrarne.

V okviru te so zgradili tudi krško obvoznico, za katere so porabili odvečen material iz savske struge, hkrati pa so v sodelovanju z občino in državo pri HE Krško zgradili most čez Savo, je še povedal Barbič.

Četrta hidroelektrarna v verigi šestih na spodnji Savi

HE Krško, ki so jo začeli graditi novembra 2007, so julija lani prvič vključili v elektroenergetsko omrežje, 1. aprila letos pa je začela poskusno obratovati. Po podatkih HESS pa je ta krški energetski objekt četrta hidroelektrarna v verigi šestih na spodnji Savi z največjo močjo 42 megavatov.

Zgrajena je kot hidroelektrarna pretočno-akumulacijskega tipa z nameščenimi tremi cevnimi agregati z instaliranim pretokom 500 kubičnih metrov na sekundo, s petimi pretočnimi polji s prelivno zmogljivostjo 4600 kubičnih metrov na sekundo in povprečno letno proizvodnjo 144 gigavatnih ur.

HE Krško bo v slovenski elektroenergetski sistem prispevala približno odstotek trenutne letne proizvodnje električne energije. Proizvajala bo tudi vršno energijo in ponujala možnost prodaje sistemskih storitev, prek daljinskega vodenja pa bo delovala popolnoma samodejno in brez posadke.