Zadnji nacionalni program za kulturo je bil v veljavi za obdobje od leta 2008 do 2011. Ministrstvo za kulturo je nato pod začasnim ministrovanjem Boštjana Žekša sicer objavilo osnutek dokumenta za obdobje od leta 2012 do 2015, a ni bil nikoli sprejet.

Nazadnje je nov osnutek NPK, tokrat za obdobje 2013-2016, v javno razpravo dal nekdanji minister Žiga Turk, a je tudi ta naletel na ostre kritike. Med drugim so mu očitali, da se preveč naslanja na Žekšev predlog, da ne vključuje dobre razlage pojma kreativnih industrij, da ne upošteva podhranjenosti in velike strukturne težave nevladnega sektorja in samozaposlenih v kulturi ter infrastrukturnih težav na nekaterih področjih kulture, pa tudi, da ni nastal v dialogu s civilno družbo.

Minister Grilc je s sodelavci pripravil nov osnutek, ki ga bodo danes predstavili javnosti, nato pa dali v javno razpravo.

Na ministrstvu za kulturo so sicer minuli teden v javno razpravo, ki je odprta do 1. julija, dali tudi predloga novel zakona o javnem interesu za kulturo in zakona o varstvu kulturne dediščine.