Za ogrevanje 32. maratona Franja, razpotegnjenega čez tri dni, je danes na sporedu že vožnja na čas. Ura kolesarske resnice ima v tekmovalnem pogledu posebno težo. Ne šteje zgolj množičnost, kronometer pa velja za državno prvenstvo. Žal pa je v tekmovalni koledar dirk UCI vpet zelo nespretno in na startu ne bo najboljših slovenskih kolesarjev, z izjemo kolesarjev Adrie Mobila (Matej Mugerli, Kristijan Fajt, Tomaž Nose, Klemen Štimulak), Radenske (Jan Polanc, Luka Pibernik, Andrej Rajšp) in Save z mladinskim svetovnim prvakom Matejem Mohoričem. Za vse bo kronometer med BTC in Dolom pri Ljubljani, kjer bo cesta zaprta od 15. do 21. ure, tudi pravšnji test za uvodno etapo dirke Po Sloveniji.

»Za daljši kronometer se nismo posebej pripravljali. Bolj smo vadili krajšo različico, kakršna bo na sporedu v Ljubljani v četrtek. A zaradi tega prvenstvo nima nič manjše teže. Nam je pomembna vsaka točka UCI, saj nam je nastop na ekipnem svetovnem prvenstvu eden od ciljev sezone. Zmagal bo najboljši,« je o prvenstvu razmišljal strateg Novomeščanov Milan Eržen. Vsi prvaki zadnjih let so na tujih dirkah. Robert Vrečer (Euskatel), ki bo branil naslov, Jani Brajkovič (Astana), Simon Špilak (Katjuša) in Grega Bole (Vacansoliel) so na startnem seznamu devetdnevne dirke Po Švici, ki se jutri začne prav tako s kratkim kronometrom v Quintu. V Sloveniji tudi ni Tadeja Valjavca in kolesarjev Save s Timom Mikljem, ki je prvi dan dirke Po Slovaški zmagal. Četverica reprezentantov do 23 let je s selektorjem Martinom Hvastijo na dirki v Kanadi. Tudi lanska prvakinja Tjaša Rutar ne bo branila naslova, saj je pred kratkim postala mamica.

A Franje vseeno ne bo brez velikih imen. Za Idrijce je Franja najpomembnejša »dirka« v sezoni, kar dobro ve tudi Borut Božič. »Verjetno bom prišel vsaj pogledat na start maratona Franje. Rehabilitacija se je zavlekla. Poškodba zapestja je bila težja, kot sem pričakoval, zdravljenje pa daljše. Z nastopom na dirki Po Belgiji pred dobrim tednom sem se želel vrniti na dirke, a s tako roko ni šlo. Kot sprinter brez močnih rok ne zmorem. Tako sem se moral odpovedati tudi Tour de Franceu,« je razloge navrgel Božič. Na maraton Franja so zvabili tudi najbolj »vročega« kolesarja ta hip Luko Mezgeca (Argos Shimano). »Tokrat bom pomočnik. Čaka me zelo pomembna vloga in verjetno veliko dela,« se je na pomoč prijatelju, da bo rezalec vetra in vodonosec, odzval Mezgec. Brez vodonoscev ne gre tako na Giru kot na Franji. Maraton Franja letos še ni speljan čez Ledine v čast vodilne gorske kolesarke v svetovnem pokalu Tanje Žakelj. »Ker imam v nedeljo v koledarju mednarodno dirko v sosednji državi, se bom odzvala povabilu in sodelovala na družinskem maratonu,« je dodala svoj prispevek k številki blizu 7000, ki jo kot možno omenja direktor maratona Gorazd Penko.

Zaradi številne udeležbe je treba tudi opozoriti na stanje cest. Zaradi popravila ceste v Zbiljah bo krajša pentlja v okolici Medvod podaljšala traso za dva kilometra. »Za tako dolžino to nima bistvenega pomena,« je zamahnil z roko Penko in dodal, da bo na mali Franji pred Horjulom cesta prevozna le po enem pasu v dolžini 700 metrov.