»Gospod državni sekretar ZDA. Kot veste, čez dober mesec zapuščam mesto veleposlanika v Sloveniji in mi končno pripada položaj v kakšni bolj normalno urejeni državi, kot je denimo Mali, a vas prosim, da mi sedanji mandat podaljšate za štiri leta. Zavedam se spornosti svoje prošnje, toda vas kot profesionalec to moram prositi, kajti tukaj so se zgodile stvari, ki jim je treba, tudi zaradi interesov ZDA in svetovnega miru, priti do dna. Ravno ko sem spravljal v kovčke desetine map s članki, v katerih so grdo pisali o meni, tlačil v potovalko 2 x 3 metre velik model kozolca in zabojček zamrznjene prekmurske gibanice, se je zgodil žalosten dan za to državo. Bolj žalostna sta bila po mojih analizah samo še dneva, ko je na svetovnem prvenstvu v Koreji nogometaš Zahović selektorju Katancu zabrusil, da mu bo kupil Šmarno goro, in ko je predsednik Pahor med košarkarsko ekshibicijo padel s trampolina. Obsodba bivšega premierja je tragedija 'per se', odpira pa druga pomembna vprašanja, na katera še CIA ne najde odgovora, zato mislim, da moram ostati. Zaplet je kompleksen, matematičen, geografski in ideološki.

Kratko malo kljub prizadevanjem vseh analitikov na veleposlaništvu in profesorjev matematike na univerzi MIT nikakor ne najdemo formule, ki bi razložila naslednji fenomen – priljubljenost J. J. je v obratnem sorazmerju z javno podporo. Naj bom bolj ekspliciten. Ko je JLA aretirala J. J., se je na protestih zbralo 50 tisoč ljudi. Ko so J. J. odstavljali zaradi afere Depala vas, jih je protestiralo 20.000. Ko je protikorupcijska komisija nedavno objavila poročilo, se je v podporo J. J. zbralo 10.000 ljudi, zdaj ko je obsojen na zapor, pa pičlih 500!? Priljubljenost mu po anketah ves čas raste, na ulice pa mu v podporo hodi čedalje manj ljudi!?

A to je vrh ledene gore in moje osebne travme. Z mojo ekipo poskušamo 24 ur na dan razvozlati slovenski pravosodni sistem in kontradiktornost v njem. J. J. je namreč dejal, da ga obtožnica bremeni, da je dobil neznano količino denarja od neznane osebe na neznanem kraju ob neznanem času. Hkrati pa zatrjuje, da ve, da je obtožnica pisana že od začetka očitkov o korupciji (2007) na znanjem kraju, torej v ljubljanskih Fužinah, da je dopolnjena in popravljena v Murglah, ve se, pri kom, prebrana pa v središču Ljubljane na okrajnem sodišču. Nam tukaj nič več ni jasno.

Ni nam niti malo jasna niti povezava Slovenije z Ukrajino, ki jo poudarjajo poulični podporniki J. J., tudi s fotografijo J. J. in Timošenkove, ki kaže, da med njimi vlada kemija, ki presega poslovne državne interese. Znano je, da so se podpornice ukrajinske premierke v znak protesta zaradi sojenja na kijevskih ulicah slekle do golega in več dni kazale svoje bujno oprsje, medtem ko so v Ljubljani protestnice bile zapete do grla in ne kažejo niti zapestja. Ne najdemo povezave niti z Burmo, kjer so se privrženci zaprte Aung San Suu Kyi njej v podporo zažigali. Tu v Ljubljani so podporniki po eni uri šli na pivo!? Mogoče bi se dalo najti ideološko povezave z Italijo. Tam bivši premier Berlusconi na vsakem sojenju, pa naj gre za korupcijo ali psihoterapevtsko druženje s prostitutko Ruby, toži, da gre za levičarsko-tožilsko zaroto. Čakamo samo še, da omeni Murgle, in slika nam bo takoj bolj jasna. Zdaj, upam, razumete, zakaj vas prosim za podaljšanje mandata, saj je v igri več kot J. J. Ogroženi so demokracija in ameriške vrednote. Ali ne? Vaš Joseph.«