Predsednica kranjskega okrožnega sodišča Janja Roblek nam je potrdila, da so zoper kranjskega župana Mohorja Bogataja izdali sklep o sodni preiskavi, kar je prva faza kazenskega postopka. To se je zgodilo približno dve leti po tistem, ko je župana zaradi sporne sodne poravnave občine s Stanovanjsko zadrugo Gorenjske ovadil nekdanji direktor mestne uprave Aleš Sladojević, in pol leta za tem, ko je proti njemu vložila kazensko ovadbo Policijska uprava Kranj.

Kranjsko okrožno tožilstvo je potrebovalo kar pol leta, da se je opredelilo do kazenske ovadbe policije in okrožnemu sodišču predlagalo preiskavo. Na sodišču so imeli kar precej težav zaradi vročanja vabil in opravljanja razgovorov z ovadenimi. Poleg župana Bogataja je po naših informacijah ovaden tudi odvetnik Kristijan Gnilšak, policija pa je ob ovadbi sporočila, da so v predkazenskem postopku štirje ljudje. Županu naj bi očitali prekoračenje in zlorabo pooblastil, Gnilšaku pa oškodovanje upnikov.

Denar z občine odvetniku

Bogataj je odločitev o sodni poravnavi občine s Stanovanjsko zadrugo Gorenjske sprejel le nekaj dni po nastopu mandata leta 2010. Zadrugo je pred tem večkrat in dlje časa zastopal Kristijan Gnilšak, ki je ob zmagi Bogataja postal njegov politični svetovalec pri nastanku koalicije v mestnem svetu. Ob tem je sklenil tudi svetovalno pogodbo, ki mu je do zdaj prinesla 242.000 evrov prihodkov v 30 mesecih sodelovanja z Bogatajem oziroma občino. V poravnavi z zadrugo Gnilšak ni sodeloval kot odvetnik, je pa občina 620.000 evrov, dogovorjenih v poravnavi, nakazala na njegov fiduciarni račun. Do zdaj ni nikdar javno pojasnil, kje je denar končal. Očitno pa ne pri (vseh) upnikih, ker naj bi prav slednji sprožili postopke za zaščito svojih terjatev. Prav tako je potrjeno, da je pred sodno poravnavo odvetnik Gnilšak odkupoval terjatve do Stanovanjske zadruge Gorenjske po nižji ceni in bil pri tem najmanj enkrat uspešen.

Zbiralci ovadb

Župan Bogataj je strelovito hitro izpeljal poravnavo z zadrugo, ki ji je prejšnja občinska oblast nasprotovala, in pred tem ni pridobil sklepa mestnega sveta, prav tako pa denar za poravnavo ni bil predviden v mestnem proračunu. Bogataj je do zdaj vedno zatrjeval, da je delal v korist občine in davkoplačevalcev, za kazensko ovadbo pa dodal, da »župani mestnih občin tekmujejo v zbiranju kazenskih ovadb«.

Čeprav nas je vir iz krogov kranjske politike obvestil, da naj bi tudi eden od mestnih svetnikov imel neformalne pogovore z Roblekovo, je slednja take navedbe zavrnila: »Ni govora o kakršnih formalnih ali neformalnih stikih!«

Če upoštevamo osem mesecev, ki so bili kljub dejstvu, da odvetnik Gnilšak uraduje dobesedno ob stavbi sodišča, župan pa streljaj stran, potrebni za odločitev o preiskavi, potem je do končne sodne odločitve verjetno še dolga pot. Kajti tudi sklep o uvedbi preiskave včeraj še ni bil napisan. »Napisan bo v najkrajšem možnem času, ker je medtem sodnica dobila v obravnavo nujno priporno zadevo,« so nam sporočili s sodišča.