Ravne na Koroškem. Nov pravilnik o delitvi sredstev v letnem programu športa, ki so ga nedavno sprejeli ravenski svetniki, očitno še vedno razburja javnost. Debate o tem, ali je pravilnik do nekaterih, zlasti domačih športnikov pravičnejši kot do tistih, ki na Ravne prihajajo trenirat iz sosednjih občin, pa so se znova razvnele ob podeljevanju priznanj najboljšim športnikom v minulem letu. Še več, nekateri so znova namignili, da je bil novi pravilnik dogovorjen med županom Tomažem Roženom in njegovim nekdanjim podžupanom, sedaj poslancem, Petrom Odrom, in to pod mizo, kot nekakšna odpravnina za to, ker je Oder izgubil funkcijo podžupana. In še, da Oder ves čas zagovarja novi pravilnik tudi zato, ker njegov sin trenira nogomet v Koroškem nogometnem klubu Fužinar.

Ta je lani prejel »le« dobrih 11.500 evrov, letos, po novem pravilniku, pa skoraj 21.300 evrov, ob tem, da omenjeni klub sploh ne dosega vrhunskih rezultatov, ima pa veliko težav s financiranjem. »To kaže celo na sum korupcije, saj so pravilnik namenoma prilagodili tako, da omenjeni klub zdaj dobi občutno več denarja in je v privilegiranem položaju. Da to drži, kažejo tudi številke. Sicer so po novem pravilniku nekaj na boljšem še v Plavalnem klubu Fužinar, Namiznoteniškem klubu in Zvezi športnih društev, a so razlike majhne, od slabih 2500 do največ 4200 evrov,« trdijo naši viri.

Športniki iz sosednjih občin manj vredni

»Odnos politike na Ravnah do športa ni dober. Na to kaže tudi dejstvo, da je župan na prireditev, namenjeno v čast športnikom, poslal kar podžupana Milana Škafarja. Od občinskih svetnikov pa so bili tam samo trije, in sicer Miran Kert, Zlatko Halilovič in Andrej Erjavec,« so nam namignili Ravenčani. Župan nam je povedal, da je na prireditev res poslal podžupana, ki ga uradno nadomešča in je uradni predstavnik občine, saj je bil sam zadržan. In še, da doslej do njega ni prišla nobena kritika, prej pohvale za vse, kar občina naredi za šport. A dejstvo je, da je novi pravilnik razdelil ne le športnike, pač pa tudi strokovno javnost in celo svetnike. Eden od njih, Zlatko Halilovič, je na seji odkrito nasprotoval sprejemu novega pravilnika, češ da ta dokazuje, da so ksenofobi in ne marajo športnikov iz drugih občin. »Predlagal sem, da ga znova spremenimo oziroma ostanemo pri starem. Pri tem še vedno vztrajam,« pravi Halilovič.

Nov pravilnik spreminja financiranje športnih programov

Tomaž Rožen na to odgovarja: »Svetniki so o pripombah razpravljali, a je večina potrdila novi pravilnik, ki je spremenil način financiranja športnih programov v športnih društvih. S tem smo predvsem želeli športnim klubom in društvom zagotoviti neki pavšal za materialne stroške za ekipne športe nasproti individualnim. Prav tako smo dali večjo težo športom, ki vključujejo več vadbenih skupin. Na primer, športni klub, ki ima vse od cicibanov do mladincev, je v boljšem položaju kot tisti, ki ima manj različnih kategorij. S tem smo želeli spodbuditi klube, da v svoje vrste privabijo več otrok vseh starostnih skupin in še posebej iz naše občine,« pravi Rožen. In še, da ne drži, da je bil pravilnik dogovorjen pod mizo, temveč za njo. »Pobudo za spremembo je res dal Peter Oder, ki je na anomalije opozarjal zadnjih pet let, a mu na občini dolgo nismo prisluhnili. Sedaj smo mu, a le delno, ker je argumente predstavil javno in transparentno. Sam je sicer zagovarjal, da bi v naših društvih financirali izključno naše občane, s čimer pa se ne jaz ne svetniki nismo strinjali. Zato po mojem ne moremo govoriti o tem, da se je komur koli zgodila krivica. Seveda pa obstajajo različni pogledi na način financiranja športa na Ravnah,« pravi Rožen.

Za mnenje in odgovor na očitke smo prosili tudi Odra, a se na naše klice in poslana sporočila ni odzval. Kot je že pojasnil, pa je po njegovem novi pravilnik pravičnejši, ker sosednje občine, iz katerih prihajajo na Ravne trenirat različni športniki, v občinsko blagajno ne prispevajo nobenih finančnih sredstev.