"Reproduktivna medicina je že desetletja eden izmed mednarodno najbolj prepoznavnih delov slovenske medicine na področju varovanja reproduktivnega zdravja žensk," je danes zjutraj v nagovoru na 5. kongresu ginekologov in porodničarjev Slovenije, ki od danes do sobote poteka v ljubljanskem Cankarjevem domu, dejala Bratuškova.

Po njenih besedah nedavno sprejeta strategija razvoja in celostne ureditve ginekološko porodne službe nalaga državi, da mora zagotavljati pogoje, v katerih bodo vsem ženskam neovirano in brezplačno dostopne storitve reproduktivnega zdravstvenega varstva, izvajalci teh storitev pa morajo socialno ogroženim ženskam nameniti še posebno pozornost.

Dotaknila se je tudi sprejetih vladnih ukrepov in sedanje krize. Za slednjo je dejala, da jo bomo premagali in "izhod našli v varnem zavetju in v rokah prihajajočih - zdravih in odgovornih posameznikov".

"Mi bomo ustvarili pogoje, da bodo lahko vsi tisti, ki jim danes tako požrtvovalno, odgovorno in z vso potrebno usposobljenostjo pomagate zagledati luč sveta, v novih okoliščinah ustvarjali lepši jutri," je dejala predsednica vlade, ki je tudi častna pokroviteljica kongresa. Sicer pa je prepričana, da so tovrstni kongresi izjemno dragoceni, saj udeležencem omogočajo, da drug z drugim delijo znanja in izkušnje.