Na območju petih občin, kjer za komunalne storitve skrbi Javno komunalno podjetje Prodnik, so s prejšnjim mesecem uveljavili enotne cene in napovedali, da bodo položnice zaradi nove dajatve – omrežnine povsod višje. Nova dajatev se bo povsod stekala neposredno v občinski proračun in bo namenjena investicijskemu vzdrževanju sistemov. »Občani Domžal, Lukovice, Mengša, Moravč in Trzina bodo prve položnice po novih obračunih prejeli čez nekaj dni, ko se bodo lahko tudi na lastne oči prepričali, koliko zares znašajo podražitve, o katerih kroži veliko neresnic in pretiravanj,« je povedal direktor JKP Prodnik Marko Fatur in pojasnil, da bodo položnice zvečine višje od pet do sedem evrov.

Čez leto dni, ko bodo obračunali celotne zneske omrežnine, ki jo uvajajo postopno, bodo položnice za vse komunalne storitve v vseh petih občinah višje od 50 do približno 80 odstotkov, še pojasnjuje Fatur in dodaja, da bodo razlike na položnicah izključno zaradi omrežnine. Ta se doslej namreč ni plačevala. Ker bo namenjena vzdrževanju sistemov, bo seveda od občine do občine različna.

V Trzinu omrežnina najnižja

Položnice se bodo najmanj povišale v občini Trzin, saj bo tam omrežnina (investicijsko vzdrževanje) zaradi strnjene poselitve najcenejša, najdražja pa v občinah Lukovica in Moravče, kjer je vodovodni sistem, ki ga bo vzdrževalo malo uporabnikov, najbolj razvejan. Po podatkih JKP Prodnik se bodo položnice, ki se več kot desetletje niso dražile, v občini Trzin postopno zvišale za 50 odstotkov. V civilni iniciativi Voda je naša, kot kaže, računajo povsem drugače in naračunajo večstoodstotne podražitve. Ker verjamejo v svoj prav, so zbrali 120 podpisov občanov, kar presega pet odstotkov volilnih upravičencev, in maja zahtevali referendum, ki pa ga je župan zavrnil. Zato so zdaj na upravnem sodišču sprožili še tožbo zoper občino Trzin.

Izračuni se razlikujejo za več sto odstotkov

Na referendumu naj bi se občani, pojasnjuje Romeo Podlogar iz iniciative, sami odločili, ali pristanejo na enormno povišanje komunalnih storitev. Po njihovih izračunih naj bi se namreč voda pri mesečni porabi sedmih kubičnih metrov podražila za 238 odstotkov, kanalščina pa za 596 odstotkov. Vztrajajo tudi, da naj bi bilo povišanje cen sprejeto nedemokratično in nezakonito.

Župan Tone Peršak pojasnjuje, da je pobudo za referendum zavrnil, ker referendum o finančnih dajatvah, ki imajo vpliv na proračun, ni dopusten. Tudi nove cene je občinski svet potrdil z večino glasov, za nameček pa tudi ni dopusten občinski referendum za posamične, marveč le za splošne akte. Omenjena podražitev je izrazito posamičen akt, je še povedal župan Peršak.

Kot razkriva direktor Fatur, je mogoče prikazati tako visoke odstotke podražitev, kot jih navaja iniciativa, le, če nizki ceni vodarine in kanalščine preprosto prišteješ novo fiksno dajatev omrežnino. Če jo prišteješ znesku podpovprečne porabe, odstotki podražitve le še narastejo. av