Minuli četrtek so dvorano na Kodeljevem v Ljubljani napolnili osnovnošolci iz vse Slovenije, ki so se najbolje odrezali v tekmovanju za čiste zobe ob zdravi prehrani. To preventivno akcijo že 30 let izvajajo v okviru stomatološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva.

»Tekmovanje je odlična promocija ustnega zdravja med otroki. Je eden učinkovitih preventivnih ukrepov, ki prispevajo k upadanju zobnega kariesa in izboljšanju ustne higiene pri nas,« je prepričana prim. mag. Tatjana Leskošek Denišlič, dr. dent. med., vodja in idejna vodja tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani.

Ustna higiena, ki jo merijo z indeksom KEP in označuje število karioznih, izpuljenih in plombiranih zob, je bila pri slovenskih otrocih zadnja leta zelo dobra in je indeks znašal 1,7. Po tem rezultatu smo se uvrščali ob bok skandinavskim državam. »Zadnji dve ali tri leta pa ugotavljamo pri otrocih spet slabšo ustno higieno. Letos smo pri naključno izbrani skupini 12-letnikov ugotovili, da se je indeks povišal na 1,9,« je povedala Leskošek-Denišličeva.

Skrb za ustno higieno pri otrocih se v okviru zdravstvenega sistema ni zmanjšala, poslabšanje ustne higiene bolj povezujejo s slabšim ekonomskim stanjem ljudi. »Opažamo, da se revščina plazi med ljudi, starši so zaskrbljeni zaradi službe in celotne družbene situacije, utrujeni so od vsega skupaj in morda manj spodbujajo otroke k ustni higieni. Zato je še toliko bolj pomembno, da preventivno akcijo izvajamo še naprej, ker če se poruši, kar smo dosegli, bo zelo slabo.« Tako je na primer leta 1986 indeks KEP znašal 5,6, zobozdravnica pa se še dobro spominja, kako nizka je bila zavest o ustni higieni in so otroci sedeli v zobozdravstveni ambulanti s hot dogom v roki.

Če otrok ne skrbi za ustno higieno, je posledica razvoj kariesa. »Čist zob je zdrav zob. Za čiste zobe potrebujemo le veliko dobre volje, tekočo vodo in dobro zobno ščetko,« opozarja zobozdravnica.

Letos je v akciji sodelovalo 730 osnovnih šol, med njimi tudi 48 šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami. Trikrat na mesec s testnimi tabletkami testirajo pet naključno izbranih otrok iz razreda in otrok s čistimi zobki prisluži razredu eno točko. Otroke testirajo pred poukom in rezultat je odraz ustne higiene, ki jo otrok izvaja doma, ne v šoli. Zmagovalec šole je razred z najvišjim seštevkom točk.

Med vsemi sodelujočimi so se najbolje odrezali učenci 5. a razreda OŠ Ivana Cankarja z Vrhnike. Kot so povedali, v akciji sodelujejo že od prvega razreda. Zobe si ščetkajo doma, poleg tega nosijo zobno ščetko v šolo in si zobe umijejo še po obeh obrokih v šoli. Pri skrbi za zobe jih spodbujata razredničarka in sestra Zdenka iz Zdravstvenega doma Vrhnika. »Za nekatere je sestra Zdenka nočna mora, ker tako poudarja, kako pomembno je, da imamo čiste zobe, za druge pa izpolnitev najlepših sanj,« so povedali otroci. Sestra Zdenka jim razdeli testne tablete in če so, potem ko se tableta raztopi, zobje beli, to pomeni, da nimajo zobnih oblog. »To pomeni, da imaš zdrave zobe, zobje pa so povezani z zdravjem vsega telesa,« je še razložil eden od vrhniških petošolcev.