Turški politiki in športni funkcionarji so te dni pošteno zaskrbljeni, saj se bojijo, da bodo hudi protesti proti vladi v Ankari negativno vplivali na njihovo olimpijsko kandidaturo. »Dogodki v zadnjih dneh mečejo slabo luč na našo kandidaturo,« je prepričan turški minister za šport Suat Kilic. Protesti proti premierju Recepu Tayyipu Erdoganu po besedah ministra kazijo podobo države in to vsega tri mesece pred oznanitvijo gostitelja olimpijskih iger leta 2020. »V svet smo poslali podobo Turčije, kakršne si ta ne zasluži,« se boji Kilic.

Skupaj s Carigradom se za kandidaturo sicer potegujeta še Madrid in Tokio. »Če nam tokrat spodleti, nove priložnosti ne bomo dobili še zelo dolgo,« svari turški predsednik Abdullah Gül, medtem ko je župan Carigrada Kadir Topbas za turško televizijo potožil: »Kako bomo svetu pojasnili dogajanje v Carigradu? Kako lahko sploh prosimo, da se pri nas odvijejo olimpijske igre? Mislim, da smo s tem, vsaj kar se kandidature tiče, izgubili zelo veliko.«

Je strah odveč?

Precej manj pesimističen pa je predsednik Nemškega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki je prepričan, da protesti ne bodo oklestili možnosti Istanbula. »Trenutno dogajanje ne bo vplivalo na člane Mednarodnega olimpijskega komiteja. Imajo dovolj izkušenj, da na trenutno stanje gledajo z distance in ob tem ne pozabijo, da gre za igre, ki bodo organizirane šele čez sedem let,« poroča Deutsche Welle.

Predstavniki carigrajske kandidature, ki so doslej v bitki za olimpijske igre nastopali zelo samozavestno, kljub vsemu upajo, da bo projekt »Olimpijada v Istanbulu« še naprej užival široko podporo turške javnosti. »Vsa Turčija še naprej stoji za našimi sanjami o prvih olimpijskih in paraolimpijskih igrah v naši državi,« so v enem izmed sporočil za javnost zapisali predstavniki kandidature. Carigrad se že petič poteguje za organizacijo olimpijskih iger, vendar »še nikoli ni bila katera od kandidatur tako močna in celovita,« je prepričan predsednik Gül.

Odločitev bo padla 7. septembra v Buenos Airesu

Komisija Mednarodnega olimpijskega komiteja je Carigrad obiskala že v marcu in na licu mesta ocenila olimpijski koncept Turkov, izsledke in ugotovitve pa bodo razkrili 25. junija. Dober teden dni kasneje, 3. julija, se bodo vsi kandidati v Lozani predstavili še članom komiteja, medtem ko bo končna odločitev o gostitelju padla 7. septembra v Buenos Airesu.

V primeru uspeha, bodo Turki za igre namenili kar 1,9 milijarde evrov, največ denarja pa bo porabljeno za izgradnjo nove infrastrukture, med drugim kar dvajsetih športnih objektov. Od uspeha turške kandidature so sicer odvisne tudi možnosti Carigrada, da priredi polfinale in finale nogometnega evropskega prvenstva. Tako je namreč že pred časom odločil predsednik Evropske nogometne zveze Michele Platini.