Le nekoliko prenizke temperature so včeraj v Velenju na največjem slovenskem atletskem mitingu preprečile, da bi bili dosežki športnikov še boljši. Kljub temu je bilo mogoče v sijajnem vzdušju videti nekaj vrhunskih dosežkov. Po pričakovanju je bila vrhunec večera tekma v metu kladiva, ki je spominjala na finale kakšnega velikega tekmovanja. Najboljši slovenski atlet Primož Kozmus je v svojem drugem letošnjem nastopu za osem centimetrov izboljšal dosežek iz Slovenske Bistrice in z dosežkom 78,83 m dosegel drugo mesto. Potem ko je premagal Tadžikistanca Dilšoda Nazarova (78,28 m) in številne druge metalce, ki krojijo svetovni vrh meta kladiva, je Brežičan moral priznati premoč v zadnjih letih najboljšemu predstavniku te discipline. Madžar Krisztian Pars je bil včeraj nepremagljiv, z dosežkom 80,45 m je dosegel drugi rezultat sezone na svetu, hkrati pa je edini atlet poleg Nazarova, ki je letos kladivo vrgel prek 80 m.

»Glede na to, da še vedno tekmujem iz polnega treninga, sem z nastopom zelo zadovoljen. Hvala za odlično podporo s tribun. Pars je bil včeraj boljši in se je pokazal v najlepši luči. Veseli me, da sem tekmecem pokazal, da sem v tej sezoni dobro pripravljen. Daljše mete pričakujem konec tega meseca,« je bil zadovoljen Primož Kozmus.

Za edino slovensko zmago v Velenju je poskrbela Snežana Rodič v troskoku, ta pa je prišla prav ob koncu tekmovanja. Skakalka troskoka je v zadnji seriji skočila natančno 14 m in dokazala, da je na začetku sezone dobro pripravljena. Dvajset centimetrov daljši skok bi ji zagotovil nastop na SP v Moskvi.

Daleč najboljši tek sezone je pokazala Marina Tomič. V teku na 100 m z ovirami je dosegla spodbuden čas 13,18 ter s precejšnjo, a dovoljeno pomočjo vetra (+1,6 m/s) z lahkoto pet pred dvanajsto dosegla normo za nastop na sredozemskih igrah, kar je bil njen cilj prvega dela sezone. Tudi norma za nastop na svetovnem prvenstvu v Moskvi je oddaljena le še osem stotink, kar ima celjska atletinja nedvomno v nogah. »Čestitke zmagovalki (Nemka Nadine Hildebrand – 13,15, op. p.). Bolj kot zmaga me je tokrat zanimal moj tek. In ta je bil prvič v sezoni podoben tistemu, kar kažem na treningih. Osredotočala sem se predvsem na tehniko teka odrivne noge, kar mi je dobro uspelo. Veseli me, da se kocke v teku sestavljajo, zato optimistično zrem v nadaljevanje sezone. Verjamem, da lahko izboljšam osebni rekord, seveda pa tudi, da dosežem normo za nastop na svetovnem prvenstvu,« je pripovedovala Marina Tomič.

Pod svojim slovesom je tekmovala slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej. Konjičanka se je velenjskemu občinstvu v zadnjih letih venomer predstavila z metom prek 60 m. Takšnega je bilo pričakovati tudi letos, toda njeno orodje je najdlje poletelo 58,54 m. Od velikega dvoboja z Rusinjo Mario Abakumovo tako ni bilo nič, saj je bila svetovna prvakinja z metom, dolgim 64,42 m, razred zase. Rusinja, ki jo je Ratejeva v petek na mitingu diamantne lige v Eugenu premagala, se v Šaleški dolini počuti izvrstno, saj je predlani dosegla izjemen rekord mitinga (67,98 m). »Še v ponedeljek sem vam po prihodu iz ZDA dejala, da ne čutim posledic časovne razlike, a je očitno prišla za mano. Kljub temu sem se pred tekmo počutila sposobno, da lahko vržem kopje prek 60 m. Toda včeraj mi ni šlo. Dala sem vse od sebe. Glede na to, kar sem pokazala na tekmah v ZDA, ni razloga za paniko. Načrt ostaja nespremenjen. Jutri me čaka nastop na mitingu diamantne lige v Rimu, potem pa se bova s trenerjem Andrejem Hajnškom pripravljala na naslednja tekmovanja. Pričakujem, da bom čez dva do tri tedne v precej boljši formi,« je pojasnila Martina Ratej in dodala: »Potrpežljivo moram čakati na dober met, ki bo letel daleč. Takšnega je denimo včeraj izvedla Abakumova.«

Svoje mojstrstvo je velenjskemu občinstvu predstavil olimpijski prvak iz Aten 2004 Jurij Boržakovskij. Rus je na svojem uvodnem mitingu sezone dosegel odličen čas 1:45,72 in dokazal, da bo na domačem svetovnem prvenstvu v Moskvi favorit za osvojitev ene od kolajn v disciplini, v kateri v zadnjih letih kraljuje David Rudisha. Za največje razočaranje v Velenju je poskrbela Jamajčanka Trecia Smith. Olimpijska prvakinja iz Pekinga 2008 je svoj nastop končala z dosežkom 13,46 m in spominjala na rusko skakalko Tatjano Lebedjevo izpred dveh let, ki se je prišla v Velenje bolj kazat, kot tekmovat. Omeniti kaže še hiter tek ameriškega sprinterja Sallama Rakieema, ki je s časom 10,09 izenačil rekord velenjskega stadiona.