Uršič je bojazen, da je edina rešitev stečaj, izrazil že pred časom, na Bovškem so se je tudi vsi bolj ali manj zavedali in jo nekateri celo čakali, saj si od prihoda stečajnega upravitelja obetajo dialog in iskanje novih alternativ. Pri vsem skupaj tako preseneča le dejstvo, da družbeniki o vložitvi predloga stečaja na novogoriško sodišče še včeraj niso vedeli nič. »Komunikacije ni. To ni najboljši način, da družbeniki nismo obveščeni,« je informacijo popoldne presenečen komentiral Siniša Germovšek, župan bovške občine, 29-odstotne lastnice ATC Kanin. Uršič odgovarja, da so lastnikom poslali poziv k dokapitalizaciji in da bi se z njeno zavrnitvijo morali zavedati tudi posledic.

Propad zapečatila okvara gondole

Zgodba o nekdaj uspešnem smučišču peša že dlje časa, dokončno pa se je zaključila letošnjega januarja z nesrečo gondolske žičnice. Po komajda začeti sezoni se je družba utapljala v dolgovih še iz preteklih sezon, predlagano 2,6-milijonsko dokapitalizacijo pa so vsi trije večji lastniki (Hit, Euroinvest in občina Bovec) zaradi pomanjkanja denarja zavrnili. Družba banki Hypo Leasing dolguje 5,5 milijona evrov, dobaviteljem pa še dodaten milijon. Za popravilo gondolske žičnice bi potrebovali vsaj 80.000 evrov, za pokritje stroškov ene sezone pa skoraj milijon evrov. Na vprašanje, ali je s stečajem družbe ATC Kanin v nevarnosti tudi skupni projekt z Italijani na Nevejskem sedlu, je Uršič že pred dnevi za Dnevnik povedal, da bodo verjetno tudi na italijanski strani morali razmišljati o zaprtju svojega centra.

Ali bo stečaj povsem ohromil zimski turizem na Bovškem ali pa bo vendarle mogoče na Kaninu prihodnjo zimo še smučati, ali bodo z njim upravljali tujci ali domača Bovška razvojna zadruga, pa se bo – če tako odloči sodišče – poslej odločal stečajni upravitelj.