Douglas, ki je poročen z igralko Catherine Zeta-Jones, naj bi priznal, da je razlog za njegovega raka spolno prenosljiva bolezen. Novinar Xan Brooks je igralca povprašal, ali nemara razlog za raka tiči v njegovih srednjih letih, ko se je pošteno vdajal alkoholu in cigaretam. Na vprašanje, ali se je zaradi tega, ker je toliko let preobremenjeval svoj organizem, zbolel za rakom, je Douglas iskreno priznal, da je raka povzročil virus HPV, ki se prenaša z oralnim seksom. »In če zboliš za tem rakom, je prav oralni seks tudi najboljše zdravilo. Oralni seks ti torej da bolezen in ti jo tudi pozdravi,« je še izjavil Douglas.

HPV je spolno prenosljivi virus, ki povzroča genitalne bradavice ali pa je celo brez simptomov. Če se bolnik ne zdravi zaradi virusa, lahko privede tudi do različnih oblik raka, med drugim raka materničnega vratu in raka ustne votline in žrela. »HPV kot razlog za raka so sprejeli šele pred približno petimi leti,« pravi dr. Maura Gillison, profesorica na univerzi v Ohiu, ki preučuje HPV infekcije glave, grla in vratu. »Pred tem se nihče sploh ni zmenil za okužbe z virusom HPV.«

Najpogosteje zbolijo belopolti moški srednjih let

Po podatkih ameriških centrov za varovanje zdravja je vsako leto približno 60% vseh obolenj za rakom grla, mandljev in jezika povezanih z virusom HPV. Ocenjujejo tudi, da je v ZDA vsako leto več kot 2.370 novih primerov s HPV povezanih rakovih obolenj pri ženskah in približno 9.356 pri moških. Najpogosteje za tovrstnimi rakovimi obolenji zbolijo belopolti moški srednjih let. Leta 2011 je Gillisonova skupaj s svojo ekipo opravila raziskavo glede povezave med rakom ustne votline in žrela ter virusom HPV skozi čas v ZDA. Odstotek se je povišal z 16 odstotkov v poznih 80. na 72% v zgodnjih 2000-ih.

Obstaja 15 različnih vrst HPV virusa, ki dokazano povzročajo raka. Najpogostejša sta HPV 16 in 18, ki sta kriva za kar 70 odstotkov raka materničnega vratu. Trenutno ne obstaja metoda, s katero bi rutinsko testirali za oralni HPV, niti ne obstaja test za moški genitalni HPV. Raziskovalci delajo na tem, da bi razvili klinične teste za virus, ki je med najbolj pogostimi med spolno prenosljivimi boleznimi. Menda naj bi bilo v ZDA trenutno okuženih kar 20 milijonov ljudi, eden na 49 ljudi pa se bo vsako leto na novo okužil.