Na "igro" med bankami in državo je opozoril tudi poslanec SD Matevž Frangež, ki je ta teden na vlado naslovil zahtevo, da še v tem tednu izda državno poroštvo, saj da MLM visi na nitki.

Kot je ob tem dodal, je uspešno finančno prestrukturiranje podjetja odvisno od izdaje državnega poroštva v višini 5,1 milijona evrov, ki bi družbi omogočilo dostop do likvidnostnih virov, ki jih potrebuje za nadaljevanje proizvodnje, izpostavljenim bankam pa obvezo za nadaljnjo konverzijo njihovih terjatev v lastništvo, izločitev obstoječih lastnikov in čas za iskanje novih strateških vlagateljev.

Zavrnitev ali nadaljnje odlašanje s postopkom državne pomoči po njegovem mnenju skoraj zanesljivo pomeni stečaj družbe in izgubo nadaljnjih 550 delovnih mest za Maribor. Ob tem je opozoril, da bi bila izdaja poroštva za državo tudi cenejša alternativa, saj bi stečaj povzročil neposredno izgubo v višini 14,5 milijona evrov zaradi ustavitev plačil prispevkov za socialno varnost, izgube davka na dodano vrednost ter stroškov nadomestil za brezposelnost.

Državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Gašpar Gašpar Mišič je za Večer pretekli teden sicer povedal, da podjetja in banke ne morejo čakati le na državno pomoč, ampak morajo bolj aktivno prispevati k sanaciji podjetij, ob tem pa opozoril, da je tudi Evropska komisija zadržana do takšnih posegov držav.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik pa je v petek v Portorožu za STA dejal, da morajo nekatere v zadnjem času največkrat omenjane družbe v težavah dobiti dovolj močne zaveze bank glede konvertiranja kreditov in terjatev v lastniške deleže. Takšna podjetja se bodo po njegovem mnenju reševala, vprašanje pa je, na kakšen način bodo dosegli cilje, da se družbe razvojno prestrukturira in doseže ustrezne bilance, je dejal.

Predsednik uprave NKBM Aleš Hauc danes konkretnih zadev v zvezi z MLM ni želel komentirati, je pa zagotovil, da vselej naredijo največ, kar je v njihovih močeh za to, da se posamezna podjetja izvlečejo iz težav. Dejstvo pa je, je dodal, da je odgovornost lastnikov tista, ki je na prvem mestu pri reševanju podjetja, šele nato so tu banke, še najmanj pa država.

"Po evropskem pravnem redu ne moremo kar tako podeljevati pomoči posameznim podjetjem, ker jo mora vselej odobriti Evropska komisija. V nasprotnem primeru lahko gre za nedovoljeno državno pomoč," je opozoril Hauc in dodal, da bi mnoga podjetja že zdavnaj propadla, če bi banka že lani dvignila roke od njih. Vztrajali pa so zato, ker vidijo v nekaterih podjetjih in njihovih programih svetlo luč na koncu tunela, je dejal, a kreditov po njegovem ne morejo odobravati, če nimajo zavarovanj, in tega tudi ne bodo počeli.

Hauc je potrdil, da je bila MLM tudi predmet posebnega sestanka na vladi, ki so se ga udeležili tudi sami, zato zdaj iščejo rešitve, kako vse skupaj izpeljati. A po njegovem je v takih primerih, ko se rešujejo podjetja, prav, da tudi država v okviru jamstvene sheme in garancij, ki jih lahko ponudi, stopi zraven, zlati v primerih, kjer drugačnih zavarovanj ni več mogoče zagotoviti.