Berločnik je tudi poudaril, da je še posebej v današnjem času pomembno stopiti skupaj in narediti nekaj dobrega za druge. Temu je namenjena tudi možnost virtualnega darovanja krvi preko Facebooka, da bi tako širili zavest darovanja za drugega.

Specialistka transfuzijske medicine z Zavoda za transfuzijsko medicino Polonca Mali je dejala, da vseslovenska krvodajalska pobuda Daruj energijo za življenje, ki letos poteka pod sloganom Zate bi dal kri, spodbuja predvsem vse tiste, ki še niso darovali krvi, da to storijo ali da se vpišejo v bazo krvodajalcev.

Malijeva je o pomenu krvodajalske akcije še poudarila, da je potrebno zagotoviti zadostno količino krvi vsem slovenskim bolnikom, ki jo v določenem trenutku potrebujejo. Ob tem je dodala, da so trenutno zaloge zadovoljive. Na spletnih straneh zavoda je objavljeno trenutno stanje zalog krvi vseh skupin. Sicer pa, kot je še dodala, vedno pozivajo krvodajalce redkejših krvnih skupin, da darujejo kri.

Generalni sekretar Rdečega križa Slovenije (RKS) Danijel Starman je dejal, da je bilo v lanskem letu zabeleženih 110.000 krvodajalcev. Na današnji slovenski krvodajalski dan pa obeležujemo 60-letnico krvodajalstva v Sloveniji pod okriljem RKS. V minulih letih so Slovenci petmilijonkrat darovali kri. V tem so po njegovem prepričanju "enkratni v svetu, saj znajo prostovoljno, anonimno in brezplačno darovati kri za življenje".

Ambasadorji, ki letos spodbujajo h krvodajalstvu, so televizijski voditelj Marko Potrč, igralka Ana Marija Mitič, pevka Manca Špik, pevec 6 Pack Čukur s soprogo Niko Marolt Čukur, pevka Urška Majdič, režiser Vinci V. Anžlovar ter glasbenik Gušti.

Kot je povedal televizijski voditelj Marko Potrč, se lahko v akcijo vključi vsak preko mobilne aplikacije Daruj kri, ki jo je Zavod za transfuzijsko medicino in Rdeči križ Slovenije izvedel v okviru mednarodnega projekta Bessy. Krvodajalci lahko po njegovih besedah spremljajo svoj krvodajalski koledarček, stanje zalog krvi, lokacije in termine krvodajalskih akcij. Aplikacijo si je možno med drugim namestiti s spletne strani daruj-kri.si ali Facebook strani Daruj kri.

Igralka Ana Marija Mitič pa je poudarila, da je darovanje krvi nekaj najbolj plemenitega, kar lahko naredimo za sočloveka. V današnjem času, ko je v ospredju individualizem, je po njenem prepričanju pomen take akcije še toliko večji. "Z njo ni v ospredju le namen darovanja krvi, ampak širjenje zavesti, da skrbimo drug za drugega," je dodala Mitičeva.