V petih sezonah na klopi vijoličastih je Darko Milanič osvojil štiri naslove državnih prvakov, tri pokalne naslove in dva superpokala, ekipo pa je dvakrat popeljal tudi v tekmovanje UEFA Liga Europa. Ime njegovega naslednika zaenkrat še ni znano, za najresnejšega kandidata pa bojda velja Ante Šimundža.

"Nisem navajen take vloge, to se mi dogaja prvič. Hvala klubu, hvala direktorju Zlatku Zahoviču, vsem sodelavcem, navijačem, posebej Violam, za podporo v teh petih letih in da so mi omogočili, da uživam v delu, lovorikah in osebnem napredku. Kot trener sem se v nekem trenutku moral odločiti za nekaj drugega. Vso srečo Mariboru v prihodnje, z mojo določitvijo so dobili velikega navijača," je slovo na novinarski konferenci v prostorih kluba opisal Milanič.

Slednji je s Sturmom podpisal triletno sodelovanje, odločitev pa je premleval dolgo časa. "Dobro me poznate, odločitev ni padla v enem trenutku. Po malem se je kuhalo že nekaj časa, to je popolnoma normalno in razumljivo, dokončno sem se odločil včeraj," je dejal Milanič, ki je v barvah Sturma igral med leti 1993 in 2000.

»Takšna odločitev ni nikoli lahka«

"Zgodilo se je. To se mora zgoditi, ni kaj preveč za povedat. Odločil sem se tako, v profesionalnem športu se to dogaja. Zdaj me čaka nova destinacija, kar je zame velik izziv. Mislim, da delam korak naprej, to je moj cilj, da bi skozi vso kariero delal korake naprej," je povedal Milanič, ki je vodstvo slovenskih prvakov presenetil s svojo odločitvijo.

"Povejte mi, kdaj je dober trenutek. Nikoli ga ni. Prepričan sem, da so vsi v klubu pripravljeni na kaj takega in da imajo ustrezne rešitve. V nogometu ne moreš nekaj napovedati naprej, to se zgodi. To moje obdobje v Mariboru si bom nedvomno zapomnil po osebnem izrednem napredku, po devetih naslovih ... Imel sem izredno kakovosten kader, dobre pogoje, strašno podporo. Vsa ta leta so zame izredno pomembna, bistveno sem napredoval prav tu, kot glavni uspeh bi izpostavil igranje v evropski ligi. Takšna odločitev ni nikoli lahka, zaradi vseh teh uspehov in dobrega počutja je bilo še težje," je povedal Milanič.

Slednji ni želel razkriti, ali bo odpeljal s seboj kakšnega igralca. "Vse je stvar pogajanj. Veliko nogometašev je, ki bi meni kot trenerju v mojem novem klubu bili okrepitev, to drži. Bomo videli. Maribor ima kakovostne igralce, tudi liga prvakov je dosegljiva. Imel sem dober odnos s fanti, po petih letih si postaneš bližji. Seveda so se odzvali na mojo odločitev. So odlični, zreli ljudje, želim jim vse najboljše v karieri," je z nekoliko solznimi očmi še dejal Milanič in se ob aplavzu poslovil še od predstavnikov Viol.

Novico o prihodu Milaniča so na svoji uradni spletni strani potrdili tudi pri avstrijskem prvoligašu.

Če ne bi bile omejene finance, bi na klop Maribora sedel Mourinho

Odhod Milaniča je sicer presenetil tudi športnega direktorja Zahoviča: "To je bil za vse nas velik šok. Darko je preživel pri nas pet vrhunskih let, sodelovanje je bilo odlično, zdaj bo vse skupaj velik korak tudi za nas. Še toliko večje presenečenje je bilo, ker je Darko vseskozi govoril, da ostaja pri nas," je na novinarski konferenci v Mariboru dejal Zahovič.

Slednji ni želel konkretneje govoriti o nasledniku, pravi, da bo vse jasno v nekaj dneh. "Priti mora zmagovalec, to je jasno. Omejene so sicer finance, izbor niti ne. Če ne bi bile omejene finance, potem bi tukaj zdaj sedel Mourinho. Maribor je od Darka izvlekel maksimum, čeprav je imel še eno leto veljavno pogodbo, bi bilo zdaj nekorektno zahtevati odškodnino. Kandidat za naslednika je vedno in zgolj samo eden," je povedal Zahovič.

Nov trener morda tujec

Slednji je tako že 24 ur v pogovorih z morebitnimi novimi trenerji. "Znano bo v naslednjih dneh, vse skupaj se hitro odvija. Računal sem, da bo novo ime znano že danes, a se odpirajo nove opcije, ne želim biti prehiter. Zna biti, da bo nov trener tudi tujec, a ni rečeno, da Portugalec. Dobili smo tudi ponudbe domačih trenerjev, smo edini klub v Sloveniji, kjer se trenerji sami ponudijo. Dejstvo je, da naši cilji ostajajo isti, navijači pa tudi," je dejal nekdanji vrhunski nogometaš.

Moštvo se bo zdaj zateklo k rezervnemu načrtu, saj jih začetek nove sezone čaka že čez dober teden. "Ta sprememba bo zelo vplivala na delo ekipe. Dogovorjene so bile že prijateljske tekme, vse pod Darkovim vodstvom, prav gotovo se nam je porušil sistem. Darkova odločitev je nepričakovana, poznam pa razlog, zakaj se je tako odločil. Sicer pa je Sturm po mojem mnenju dosti slabši klub od Maribora in prepričan sem, da si naši igralci ne želijo tja. Prav tako menim, da nima toliko več sredstev kot naš klub," je dejal Zahovič.

Slednji je zanikal, da bi moštvo poslej vodil strateg ljubljanske Olimpije Andrej Razdrh oziroma kakšen nekdanji trener največjih tekmecev: "Imate lestvico doma?" je dejal Zahovič, ki prav tako ni komentiral morebitne vrnitve Matjaža Keka, ki zdaj bdi nad Rijeko: "Kek? Matjaž je naš, to je dejstvo."