Celjska občina po pisanju Dela od decembra leta 2010 z I-Rose sklepa pogodbe o informacijskih storitvah in opremi na podlagi zakona o javnem naročanju. Gre za postopke za oddajo naročil s pogajanji po predhodni objavi, vrednost naročila po omenjenem zakonu pa brez davka na dodano vrednost ne sme presegati 20.000 evrov.

Poslovanje prijavili KPK

Skupni posli občine z I-Rose, tako za opremo kot za storitve in po več pogodbah, pa naj bi v dveh letih in pol dosegli več kot 280.000 evrov.

Na celjski občini so za Delo potrdili, da je njihovo poslovanje z I-Rose lani nekdo prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Že pred tem pa so sami opravili notranjo revizijo in ta ni odkrila nepravilnosti. Tudi nadzorni odbor občine, je bil, potem ko je pregledal postopke in pogodbe, ki jih je z I-Rose podpisal župan Šrot, enakega mnenja.

Podobno infrastrukturo možno najeti za nižjo ceno

Za opravljanje storitev vzdrževanja sistemske programske opreme na strežniški in drugi informacijski infrastrukturi ter izdelave spletne strani, so ponudbe dali I-Rose, Artes in Novita. Pogodbo za 19.399 evrov je celjska občina decembra leta 2010 podpisala z I-Rose in jo takrat tudi plačala.

Poznavalci menijo, da je mogoče podobno infrastrukturo s storitvami vred najeti tudi po nižjih cenah, še navaja Delo.

Občina: Namigovanja novinarja so zlonamerna

Na celjski občini so za STA pojasnili, da je Delov novinar predstavil svoj pogled na dejstva, ki mu jih je občina posredovala že 19. aprila potem, ko je postavil vprašanja s predmetnimi javnimi naročili.

»Na zaključke novinarja in na njegova mnenja celjska občina nima vpliva. Menimo pa, da so njegova namigovanja v naslovu, podnaslovu in v sami vsebini prispevka zlonamerna,« navajajo na občini.

Župan zgolj podpiše pogodbo

Ob tem na celjski občini poudarjajo, da župan ne sprejema odločitve o tem, katera javna naročila se bodo izvajala, prav tako ne sodeluje pri odločanju v nobeni fazi vodenja postopka javnega naročila. Župan zgolj podpiše pogodbo potem, ko je izbirni postopek že končan, pravijo na občini.

Pojasnili so še, da Delov novinar sicer korektno povzema, da so bila predmetna javna naročila že predmet revizije notranje revizijske službe občine, kot tudi temeljito obravnavana s strani nadzornega odbora občine. Nepravilnosti pa niso ugotovili.