»Res je, da ima tožilec še pravico, da se pritoži v osmih dneh. A ta prva instanca preiskovalne sodnice in izvensodnega senata dovolj jasno kaže, da nekdo zlorablja v Sloveniji za politično obračunavanje slovensko tožilstvo, pa še koga verjetno zraven,« je dodal.

Pričakuje, da se bo agonija proti njemu kmalu končala

Ponovil je, da v njegovem primeru »nihče ni želel raziskati nekaterih okoliščin«, kot na primer »zakaj sem imel zrežirano hišno preiskavo na domu v Zimici«. »Ali je zasebnost toliko ranljiva in dotakljiva, da je možno vse v naši državi, samo da nekoga politično uničimo?« se je med drugim vprašal.

Pričakuje, da se bo »ta agonija, ki jo proti meni pelje tožilstvo v Mariboru, enkrat končala« in da bodo podobno usodo doživele tudi druge kazenske ovadbe zoper njega. Ob tem je priznal, da je bil prejšnji teden poklican na Nacionalni preiskovalni urad (NPU), kjer so ga kot osumljenca zasliševali v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi pri imenovanju prokuristke v farmacevtskem podjetju Farmadent.

Preiskave zaradi ptičje hišice ne bo

Na okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru so danes potrdili, da je zunajrazpravni senat Okrožnega sodišča v Mariboru zavrnil zahtevo za preiskavo zoper Kanglerja v zadevah »ptičja hišica« in »zemljišče za pravoslavno cerkev«. Zahteva je bila zavrnjena »iz razloga, ker po mnenju senata ni dovolj dokazov za storitev navedenih kaznivih dejanj«.

Višji državni tožilec Boris Marčič je pojasnil, da se bodo podobno kot v zadevi »toplarna« zoper odločitev senata pritožili. Razen navedenih zadev imajo na tožilstvu odprtih še sedem zadev v povezavi z ovadenim Kanglerjem.

Zadeva »zemljišče za pravoslavno cerkev«

V zadevi »zemljišče za pravoslavno cerkev« je tožilstvo Kanglerju očitalo, da je leta 2008 posredoval pri prodaji zemljišča srbski pravoslavni skupnosti v zameno za podporo na volitvah. V zadevi »ptičja hišica« pa gre za domnevne nepravilnosti pri naročanju programske opreme za mariborsko občino pri podjetju Kanglerjevega prijatelja Ivana Hajnška.

Potem ko je v omenjenih dveh zadevah po preiskovalni sodnici tožilsko zahtevo za preiskavo zavrnil tudi zunajrazpravni senat okrožnega sodišča, se lahko tožilstvo po poročanju časnika Delo pritoži na višje sodišče.

Kangler, ki je bil po vrsti protestov konec lanskega leta prisiljen odstopiti z županskega položaja, je bil pred dvema tednoma na mariborskem okrajnem sodišču obsojen na sedem mesecev zapora zaradi sporne dodelitve stanovanja vedeževalki.