Martina Ratej se je s trenerjem Andrejem Hajnškom iz ZDA vrnila v nedeljo, včeraj dopoldne pa je že opravila opravila trening. »Dobro se počutim in nimam težav s časovno razliko. Morda bo prišla kasneje, toda za zdaj dobro kaže,« je začela pogovor Martina Ratej.

V New Yorku ste v neugodnih vremenskih razmerah vrgli kopje 60,51 m, v petek v Eugenu 48 cm več. Je šlo čez lužo po pričakovanjih?

Vedno je težko začeti sezono, saj je prisotna negotovost. S tega stališča lahko rečem, da sem z dosežki zadovoljna. Veseli me dejstvo, da trenutno pet od šestih metov vržem prek 60 m, kar je za začetek sezone zelo spodbudno. Poleg tega čutim, da prihajam v formo, kar me prav tako navdaja z optimizmom.

So vas tekmice presenetile?

Ne. Nekatere metalke so že v zelo dobri formi. Kako jo bodo obdržale do svetovnega prvenstva v Moskvi, je drugo vprašanje. Tiste atletinje, ki kopje že sedaj mečejo zelo daleč, bodo po mojem mnenju ostale na tej ravni. Nekatere bodo še napredovale. Upam, da bom med njimi tudi jaz.

Pravite, da bi radi po daljavah še napredovali. Do kam seže vaš pogled?

Želim si čim prej doseči normo A za nastop na svetovnem prvenstvu v Moskvi. Se pravi, vreči kopje 62 metrov. Nekoliko dolgoročnejša želja je, da bi se kopje čim večkrat zapičilo prek 63 metrov. V tem primeru bi kakšen odličen met poletel zelo daleč.

V Velenju boste danes tekmovali proti svetovni prvakinji Marii Abakomuvi, ki ste jo v Eugenu že premagali. Kakšen bo vaš cilj?

Naj najprej povem, da v Velenju vedno zelo rada tekmujem. Organizatorji se potrudijo, da je konkurenca odlična. Domače tekme so vedno nekaj posebnega, sploh če je na njih tako dobro vzdušje, kot je vsako leto v Velenju. Moja želja je, da premagam Abakumovo. Želim pa si tudi, da bi nadaljevala trend daljših metov. To bi storila z metom prek 61 metrov.

Kje boste tekmovali po Velenju?

Že v četrtek me čaka nastop na mitingu diamantne lige v Rimu. Potem bom imela dva tedna tekmovalnega premora. Nastopila bom šele na evropskem ekipnem prvenstvu v Kaunasu.

Po koncu lanske sezone ste opravili operativni poseg na desni roki. Vas vse skupaj nič ne ovira v novi sezoni?

Lahko rečem, da je vse super. Tudi gibljivost roke je dobra. Je pa res, da moram več časa posvečati masažam in drugim stvarem. Toda takšno je pač življenje športnikov.

Vaš glavni cilj sezone bo avgustovski nastop na SP v Moskvi. Kakšni so vaši cilji?

Kot vedno v zadnjih letih bi se rada uvrstila v finale. V njem pa naredila korak naprej v primerjavi z zadnjimi leti. Da bi se vsaj približala nosilkam kolajn.