Rafael Nadal lovi v Parizu že svoj osmi naslov najboljšega na Rolandu Garrosu, kjer je v vsej karieri izgubil zgolj en dvoboj. Kralj peska danes praznuje 27. rojstni dan, v osmini finala pa se bo pomeril z japonskim talentom Keijem Nišikorijem, ki je bil v drugem krogu boljši od Slovenca Grege Žemlje. Nišikori je prvi Japonec po 75 letih, ki je prišel v osmino finala Rolanda Garrosa.

Španski matador je edini poraz v Parizu doživel leta 2009, ko ga je ugnal Šved Robin Söderling, ki se zdaj bojuje z zahrbtno mononukleozo, zaradi katere še vedno miruje. Nadal je do letos na Rolandu Garrosu osvojil 157 nizov, izgubil pa jih je le štirinajst. Skupno je na pariškem pesku zaslužil 7,2 milijona evrov bruto.

Letos je v Parizu odigral tri dvoboje. V prvih dveh je proti Nemcu Danielu Brandsu in Slovaku Martinu Klizanu še izgubil niz, že v tretjem krogu proti Fabiu Fogniniju pa je dvignil ritem in napredoval brez praske. Če bo nadaljeval v enakem ritmu, se v polfinalu obeta poslastica z Novakom Đokovićem, toda Rafael Nadal umirja evforijo: »Na igrišču se ne gibljem dobro, zato med dvoboji pogosto trpim. Postati moram tudi bolj umirjen in skoncentriran, saj bom drugače še pred koncem tedna lovil ribe na Mallorci.«

Če je pri moških na pesku glavna sila Španija (David Ferrer in Tommy Robredo sta že v četrtfinalu), so primat pri dekletih prevzele Združene države Amerike. Prvi teden Rolanda Garrosa so namreč preživele Bethanie Mattek - Sands, Sloane Stephens in Jamie Hampton, ki so se uvrstile v osmino finala, v četrtfinale pa je včeraj že napredovala Serena Williams. Trenutno je med najboljšimi stotimi igralkami na svetu dvanajst Američank.

V osmini finala je Serena Williams ugnala Italijanko Roberto Vinci brez pretresov, bilo je 6:1 in 6:3. Skupno je mlajša od sester Williams letos v Parizu na igrišču stala zgolj štiri ure in štiri minute. V četrtfinalu se bo pomerila z Rusinjo Svetlano Kuznjecovo, ki je leta 2009 zmagala na Rolandu Garrosu, potem ko je v četrtfinalu premagala ravno Sereno Williams.

Prva igralka sveta je trenutno v seriji 28 zaporednih zmag, kar je tretja najdaljša serija v tem tisočletju. Dlje sta zmagovali zgolj njena sestra Venus Williams (35 zmag) in Justine Henin (32 zmag). »Sploh ne razmišljam o seriji. Pomembna je zgolj trenutna forma. Hočem zmagati vsako tekmo in dvigniti pokal, to je vse, kar šteje,« je povedala Serena Williams.