Dolgo, zelo dolgo se je včeraj na pokalu Slovenije v gimnastiki čakalo na vrhunec dneva. Gimnastični delavci so bili po celem dnevu v dvorani utrujeni, tekma je imela slabo uro zamude... Na koncu je bilo vse skupaj drugotnega pomena, saj je bil vrhunec večera okoli 21. ure nepozaben. Redko je bila v svoji zgodovini športna dvorana na GIB na Drenikovi tako nabita kot včeraj, ko so se prišli gledalci poslovit od izjemnega telovadca Aljaža Pegana. Telovadec Trnovega, ki je včeraj dopolnil 39 let, je zadnjič prijel za drog, po seskoku z orodja pa doživel čustveno slovo.

Najprej je imel glavno besedo Mitja Petkovšek, ki je med drugim povedal: »Vsi smo se spraševali, s kakšno sestavo se bo na svoji poslovilni tekmi predstavil Aljaž. Znova nas je navdušil, v kako dobri formi se poslavlja od aktivne športne poti. Hvala, Aljaž, za vse, kar si nam dal, da si nam z uspehi odprl pot v svetovni vrh. Pogrešali te bomo, kot tudi tvojega trenerja Jožeta Mešla.«

»Marsikdo v dvorani si je morda mislil, da bom ob slovesu na drogu izvedel prvino pegan in trojno skrčeno salto. Tega več ne zmorem. Če bi lahko ti dve prvini še izvajal, se gotovo še ne bi poslovil od aktivne poti. Sem pa v sestavo, ki ste jo videli, vložil veliko truda,« je uvodoma povedal Aljaž Pegan. V nadaljevanju se je zahvalil najbližjim, ob koncu govora pa so ga preplavila čustva: »33 let sem vztrajal v gimnastiki. Niso šla tako hitro mimo. Doživel sem veliko lepega in tudi kakšno manj prijetno stvar. Ob koncu bi se zahvalil vsem telovadcem, ki so vadili v času moje dolge športne poti. Sodnikom, Gimnastični zvezi Slovenije, ki mi je omogočila, da sem potoval na tekme po vsem svetu. Zahvaljujem se prvemu trenerju Borisu Pavlihi, Jožetu Mešlu, s katerim sva skupaj preživela leta in leta. Novinarjem, ki ste me spremljali po vsem svetu, zvestim navijačem, sponzorjem. Družini, ki mi je stala ob strani, predvsem starša, ter tudi brata in sestri, ki so poprijeli za moje delo, ko sem vadil v dvorani. Povsem na koncu pa še partnerici Nini, ki je bila 15 let vsak dan ob meni.«

Na Drenikovi ulici se je včeraj predstavilo 12 slovenskih klubov in društev. Manjkale so nekatere najboljše slovenske telovadke, pri moških pa od reprezentantov ni bil v telovadnem dresu le Mitja Petkovšek. Svetovni prvak na bradlji se intenzivno pripravlja za nastop na svetovnem prvenstvu. Pravi, da mu gre vse po načrtih, da bo do srede junija trdo garal, potem šel na kratek dopust, po katerem bodo sledile sklepne priprave za nastop na jesenskem svetovnem prvenstvu v Antwerpnu.

Odlično pripravljenost je včeraj pokazal Sašo Bertoncelj, ki je na konju z ročaji izvajal sestavo z izhodiščno oceno 16,6, ki mu je zelo dobro uspela (prejel je najvišjo oceno dneva 15,5). Telovadec Narodnega doma je ob pravem času dobil zagon za naprej, saj je v zadnjih tednih doživljal težke čase. »Moj osrednji cilj sezone bo nastop na svetovnem prvenstvu, spogledujem pa se tudi s sredozemskimi igrami, kjer bo kar močna konkurenca. Konec tega tedna bom telovadil še na pokalu Viča, kjer bom skušal izvesti še težjo sestavo z dvema desetinkami težjo izhodiščno oceno. Počasi napredujem, a me do jeseni čaka še ogromno dela. Veseli me, da mi je včeraj uspela dobra sestava, saj sem potreboval nekaj spodbude. Še posebej, ker sem imel v zadnjih tednih težave s poškodbo zapestja,« je pripovedoval Sašo Bertoncelj, ki je vesel, da lahko v zadnjem času več tekmuje v Sloveniji, predvsem pa ga veseli, da je kvaliteta njegovega paradnega orodja vedno enaka, kar v preteklosti ni bila praksa.

»Veseli me, da imamo precej mladih deklet, s katerimi bo mogoče v prihodnosti delati odlične telovadke,« je bila zadovoljna Ljudmila Koroljenko, trenerska velemojstrica ženske gimnastike. Ko se je spustila noč, so se gledalci razveselili pice velikanke (premer je imela meter in pol), ki jo je pripravil nekdanji telovadec Lojze Kolman, lastnik znane trnovske gostilne.