Zakaj ste priprave začeli tako zgodaj, več kot tri tedne pred začetkom sredozemskih iger?

Ker nas čaka veliko dela. Tokratna reprezentančna akcija ima dvojni cilj: prvi je priprava za nastop na bližnjih sredozemskih igrah v Turčiji, drugi pa predpriprava za igranje v kvalifikacijah za EP 2014. Celotne priprave bodo potekale v Ljubljani, predvsem zaradi racionalizacije stroškov. Reprezentantke, ki živijo v Ljubljani in okolici, bodo bivale doma, s čimer bomo še dodatno zmanjšali stroške. Z uporabo gospodarnih in racionalnih rešitev lahko posledično tudi podaljšujemo trajanje priprav. Poleg kombinacije telesnega in tehnično-taktičnega dela bomo veliko delali tudi za to, da se ekipa poveže v dobro in homogeno celoto. Trenirali bomo, kot je to zdaj že praksa, v terminih Krima Mercatorja v dvorani v Stožicah. Tudi tiste Krimove tuje igralke, ki niso v svojih reprezentancah, so tako naš sparing partner oziroma mi njihov.

Prvo večje tekmovanje, na katerem bo nastopila ženska izbrana vrsta, bodo sredozemske igre od 20. do 30. junija v turškem mestu Mersin.

Slovenska reprezentanca bo zagotovo povsem konkurenčna. Kar zadeva druge reprezentance, je veliko neznank, saj ni jasno, ali bodo prišle v najmočnejših ali pomlajenih zasedbah. A s tem se ne nameravamo in se ne bomo ubadali, ampak zgolj sami s sabo. Po eni strani potrebujemo uigranost, po drugi pa tudi samozavest, ki jo prinašajo predvsem zmage. O konkretnih ciljih je težko govoriti, vsekakor pa bomo skušali v Turčiji doseči dober rezultat.

V kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu na Madžarskem in Hrvaškem leta 2014 bo Slovenija igrala v težki skupini s Švedsko, Srbijo in Švico.

Po kakovosti in izkušnjah igralskega kadra ter reprezentančnem ratingu sta Švedska in Srbija seveda trenutno precej korakov pred Slovenijo. In to takšnih dolgih, velikih, slonjih korakov. Toda stvari na svetu obstajajo tudi zato, da se spreminjajo. Vsi si želimo, da bi se ženska reprezentanca Slovenije spet uvrstila na veliko tekmovanje, a se po drugi strani tudi dobro zavedamo, da nas glede tega čaka zelo težka naloga.

In kakšna je prihodnost slovenskega ženskega reprezentančnega rokometa?

Če ne bi verjela, da se lahko reprezentanca kakovostno dvigne, se tega projekta sploh ne bi lotila. Seveda bi bila z moje strani velika neumnost, če bi zdaj napovedovala, da lahko nekaj velikega storimo in dosežemo kar čez noč. Vendar vidim v sedanjem igralskem kadru tako potencial kot kakovost. Nekaj igralk ima izkušnje z igranjem v evropski ligi prvakinj, nekatere imajo premalo tovrstnih izkušenj, nekaj pa jih je že igralo tudi na velikem tekmovanju. Če nam bo uspelo vse povezali ter sočasno dobro, trdo in dolgoročno delati, se bo začela tudi povečevati zdaj majhna svetla špranja na koncu predora. Ni v moji naravi, da stokam in da rečem, da nekaj ni mogoče. Moje vodilo in osnovna drža športa je, da lahko tudi manjši premagujejo velike. Upam, da bo tudi v našem primeru tako.

A glavna težava je v tem, da je kadrovska politika Krima Mercatorja, ki temelji na tujkah, v nasprotju z interesi reprezentance.

Krim ima svojo rokometno zgodbo, ženska reprezentanca pa bi lahko imela z drugimi klubi in mladinskimi kategorijami svojo. Toda ob tem moram poudariti, da vedno iščem sinergijske učinke, čeprav so razmere v Sloveniji povsem specifične – takšnih ni nikjer drugje na svetu. V Sloveniji je veliko stvari, ki niso optimalne za žensko reprezentanco, zato se je treba prilagajati in iz tega skušati potegniti največ, kar je mogoče.