Prva ovira je premagana. Slovenska vaterpolska reprezentanca je namreč na prvem kvalifikacijskem turnirju za evropsko prvenstvo prihodnje leto na Madžarskem v Kranju osvojila končno drugo mesto in se uvrstila na drugi kvalifikacijski turnir, ki bo od 11. do 14. julija.

Slovenci so pod vodstvom selektorja Primoža Troppana prikazali dobre predstave, nekoliko grenkega priokusa ostaja le zaradi poraza z galskimi petelini. Gostitelji so namreč zapravili številne lepe priložnosti za dosego gola, kar jih je na koncu stalo uspeha. »Po končanem turnirju bi lahko rekel, da so se uresničila naša pričakovanja – prvo ali drugo mesto. Na koncu smo bili drugi, saj so bili Francozi trenutno malo boljši od nas. Čeprav moram poudariti, da smo omenjeni dvoboj odigrali dobro, a bili žal nekoliko nezbrani v napadu. Zato smo na koncu zasluženo izgubili. S pristopom in igro fantov pa sem v vseh pogledih lahko zadovoljen,« je po koncu črto pod turnir potegnil selektor Troppan, ki ga nekoliko slabša igra na zadnjem obračunu s Švico ni presenetila: »Pristop je bil za zadnjo tekmo pričakovan, saj smo vedeli, da smo precej boljši od Švicarjev in motivacija je bila manjša kot na prejšnjih tekmah, nato pa smo dvoboj vendarle mirno pripeljali do konca in zmaga nikoli ni bila vprašljiva.«

Nekoliko težji obračuni slovensko izbrano vrsto čakajo na drugem kvalifikacijskem turnirju. Za organizacijo naj bi se znova potegoval tudi Kranj. »Razen Francozov nam pričakovano ni nobena preostala reprezentanca povzročala prevelikih problemov. Vedeli smo, da bo proti Ukrajincem najtežja tekma, če ne dobimo Francozov. Na koncu smo tudi Ukrajino premagali z visoko razliko. Belorusija, Bolgarija in Švica pa so slabše reprezentance,« je o nasprotnikih v minulih štirih dnevih dejal Troppan. Kot ključno stvar za poraz s Francijo je navedel dejstvo, da so se galski petelini na turnir pripravljali skoraj mesec dni in imeli veliko več reprezentančnih akcij, kar je povezano tudi s finančnim vložkom. A je znova poudaril, da je imela Slovenija ogromno smole, saj ni izkoristila številnih stoodstotnih priložnosti. V bližnji prihodnosti si Troppan predvsem želi, da bi bilo njegovo moštvo bolje uigrano, predvsem pa, da bi bili igralci bolje fizično pripravljeni.

Slovenski selektor je bil poleg igre reprezentance zadovoljen tudi z obiskom tekem v Kranju: »V soboto in včeraj so bile tribune kar polne. Ko je bilo vreme deževno, je bilo nekoliko manj gledalcev, a so ti pokazali, da imajo radi močne tekme tako na reprezentančni kot klubski ravni.«

Nasprotnike na drugem kvalifikacijskem turnirju bo Slovenija dobila danes, ko bo na vrsti žreb. Troppan pravi, da bo za konkretnejše napovedi treba počakati, a ne skriva, da si z nekoliko boljšimi predstavami želi preskočiti tudi drugo oviro na poti do evropskega prvenstva. Pa je nastop na Madžarskem prihodnje leto sploh realen cilj: »Nastop na evropskem prvenstvu je še daleč. Po drugem turnirju nas čakajo še dodatne kvalifikacije, tako da je treba iti korak za korakom,« je sklenil Troppan.