Mugello, poleg Misana še ena Rossijeva trdnjava, je bil že tretjič zapored kraj veselja za Jorgeja Lorenza. Letos še toliko bolj, kajti Španec je zmagal na enakem motociklu, na kakršnem sicer sedi tudi Rossi, in dejstvo je, da mu to pot enostavno nihče ni bil kos. Ves konec tedna je narekoval dogajanje na stezi in v nedeljo sta si predvsem dirkača Honde Dani Pedrosa in Marc Marquez obetala nekaj več sreče zaradi toplejšega vremena. A to očitno Lorenza ni niti malo zmotilo. Sicer je njegovo prevlado v Mugellu na kvalifikacijah za malenkost zmotil Pedrosa, ki mu je v zadnjem poskusu speljal najboljše startno mesto, a kaj več to pot Dan ni bil sposoben pokazati. Čeprav je odlično startal, je bilo veselje le kratko, ko je napravil napako v prvem ovinku in Lorenzo se je zmuznil skozi ponujeno luknjo na notranji stran ovinka. In to je bilo to, v nadaljevanju je moral Yamahin dirkač le še paziti, da oba Hondina motociklista ni spustil preblizu.

Lorenzo: Bilo je težko, verjemite

»Druga zmaga sezone je prišla v najbolj pomembnem trenutku. Sicer je bila to težka dirka, pa čeprav se na prvi pogled zdi, da ni bilo tako. A je bila, verjemite. Steza v Mugellu ne odpušča nobene napake, malo me je sicer skrbelo za odtenek bolj toplo vreme, ki naj bi bilo bolj naklonjeno Hondi. A na srečo je bil moj motocikel optimalno nastavljen, tako da sem uvodni del dirke lahko še držal pametno razdaljo do Pedrose. Na sredi dirke sem nekaj krogov odpeljal bolj na silo, tvegal sem malo več in to se je odlično ujelo s trenutkom, ko so imeli pri Hondi težave s pnevmatikami. Nato je bilo vse usmerjeno le še na to, kako motocikel pripeljati do cilja v enem kosu,« je povedal Jorge Lorenzo, ki mu je ta zmaga prinesla več kot le nove točke, saj je zadnjih nekaj dirk rahlo padel v formi in je vse kazalo, da bo imel veliko več težav, da bo za seboj zadržal napad Honde.

A tega dejansko v Mugellu ni bilo, vsaj ne v taki obliki, kot so si to predstavljali pri Hondi. Pedrosa je že, kot omenjeno, v prvem ovinku prepustil vodstvo Lorenzu, veliko bolje pa je startal tudi Marc Marquez. S šestega se je katapultiral na tretje mesto in bil stalno v tesnem stiku s Pedroso. In ko je slednji začenjal voziti vedno počasneje, se je le odločil za napad in prišel na drugo mesto. A zasledovanje Lorenza je Marqueza drago stalo. Tri kroge pred koncem mu je vzelo sprednjo kolo in mladi Španec se je po hrbtu zapeljal v nežen italijanski pesek. Odstopa se je jezil kot le malokateri dirkač. Le ugibamo lahko, kaj je takrat letelo iz njegovih ust, ko je bentil nad svojo napako. In to ni bila prva v tem koncu tedna v Mugellu. Kar petkrat, vključno s tem padcem na dirki, je preizkusil, kako mehka ali trda sta trava in pesek ob stezi. Še najhuje je bilo v soboto, ko je pri okoli 340 km/h izgubil nadzor nad motociklom in se vrgel z njega, da ni treščil v betonski zid ob stezi. Pri tem se je močno udaril v brado, tako da so mu v paddocku hitro dejali, tudi v njegovi ekipi, da je zdaj v marsičem podoben Michaelu Schumacherju.

Pedrosa okrivil pnevmatike

A po dirki mu ni bilo do šale, saj je izpustil še eno priložnost, da bi se petič oziroma na peti dirki zapored povzpel na zmagovalne stopničke: »Seveda sem razočaran, a zdaj moramo analizirati vse podatke. Saj sem prepričan, da v tistem ovinku nisem naredil nič drugače kot krog pred tem. Med dirko me je močno začela boleti noga, kar je bila posledica sobotnega padca. A to je šola, skozi katero mora očitno vsak dirkač, ne pozabimo, da je to moja prva sezona v moto GP.« Dani Pedrosa Lorenzu ni mogel priti blizu in je na koncu podedoval drugo mesto: »Res je bila težka dirka, motocikla ves konec tedna ni bilo mogoče optimalno nastaviti, saj je prehitro 'pojedel' pnevmatike. Kar nekajkrat smo ga v celoti spremenili, a pravega recepta nismo našli. Pnevmatike so tako hitro popuščale, da nisem mogel voziti na vso moč. V začetku dirke sem bil preveč agresiven in na koncu, v zadnjih krogih, komaj še obdržal motocikel na stezi. Zato sem vesel, da nisem padel in da sem dobil nove točke, kajti na kaj več to pot nisem niti računal.«

Na kaj takega ni računal niti Cal Crutchlow, ki si je privozil tretje mesto. »Sicer ni najbolje, če zmagovalne stopničke dobiš, ker pred teboj pade eden od tekmecev, a vseeno bom z velikim veseljem vzel nove točke. Na koncu dirke je mogoče kazalo, da bi še lahko ujel Pedroso, a nisem na to niti pomišljal, preveč je bilo padcev v tem koncu tedna tudi pri meni in nisem hotel zapraviti tako lepe priložnosti,« je še dodal Crutchlow, ki je v Mugellu ta konec tedna trikrat padel, zato je na dirki precej težko dihal, saj se je pri enem od padcev tudi rahlo poškodoval.

Veliko sreče v nesreči pa je imel Valentino Rossi. Italijan je precej slabo startal in se znašel sredi največje gneče, ko ga je v drugem ovinku s steze pometel Alvaro Bautiusta. Oba sta treščila v zaščitno ogrado, in posebej pri Rossiju je bil udarec precej grd. »Moral sem prehitevati, da sem nadoknadil tisto, kar sem izgubil na startu. Bautisto sem že prehitel, ko me je s sprednjim kolesom zadel v nogo in me vrgel iz ravnotežja. In oba sva le še odpeljala v zaščitno ogrado. Udarec je bil močan, a na srečo mi ni bilo hujšega. Z Bautisto sva se morala oglasiti pri vodstvu dirke in ni mi jasno, zakaj je Alvaro rekel, da me ni videl, če sem bil že pred njim. Ampak pustimo to, to se zgodi na dirkah, gledati moram naprej, saj nas čaka še kar nekaj zanimivih dirk,« je dejal Rossi.

V Mugellu je v razredu moto 2 zmagal Scott Redding, v moto 3 pa Luis Salon. Naslednja dirka bo v Barceloni 16. junija.