Kdor je tekmovanje v Sevilli vzel z levo roko, je pogorel. To sta na svoji koži najbolj občutila Francoza v dvojcu brez krmarja, ki sta bila lani na olimpijskih igrah v Londonu srebrna, zdaj v Sevilli pa sramotno peta in z velikim zaostankom. Prvenstvo so z ogromno resnosti vzele mlajše posadke, kar se jim je obrestovalo. Kdor je stopnjeval pripravljenost, je bil na prvenstvu uspešen. Tu se je pokazala razlika v primerjavi s slovenskimi tekmovalci, ki so prikazali manj od sposobnosti in pričakovanj javnosti. Vemo, da so si za cilj sami postavili vsaj dva finalna nastopa, kar je bilo povsem realno.

Bal sem se, da se bo zgodil rezultatski zdrs. V predtekmovanju sem bil pozitivno presenečen, saj so bili fantje suvereni, naslednji dan pa so se jim nastopi izjalovili. Manjkala je odločnost in samozavest. Ali je težava v fizični pripravi ali mentalnem stanju tekmovalcev, bodo vedeli že sami. Pomembno je, če in koliko so se na prvenstvu v Španiji naučili, saj na vsaki tekmi pridobivaš izkušnje.

Res je, da je imel dvojni četverec v soboto težke pogoje, saj je močan veter v nasprotno smer terjal ogromno moči od veslačev, toda fantje prav gotovo niso pokazali vsega, česar so bili zmožni. Morda niso dovolj verjeli vase ali pa jim je dal predtekmovalni nastop lažno samozavest. Ko sem govoril z Luko Špikom, je rekel, da tega občutka ni imel. Razložil je, da se je zavedal zahtevnosti položaja. Morda karakter drugih tekmovalcev ni bil na najvišji ravni. Ob močni konkurenci in zahtevnih vremenskih pogojih je usodna že vsaka najmanjša napaka, ko se lahko v hipu znajdeš v zaostanku.

Ker so Slovenci v malo slabši fizični kondiciji kot tekmeci, bi morali biti še bolj odločni, vsako potezo bi morali narediti z maksimalno močjo. Tekma običajno terja 240 zaveslajev, v Sevilli jih je še nekoliko več, in niti malo ne smeš podvomiti o lastnih sposobnostih. Bojim se, da smo izgubili finale predvsem zato, ker ni bilo dovolj poguma, ampak preveč kalkuliranja. Popravne izpite bodo imeli že zelo zgodaj, moj nasvet pa je, da se lahko marsikaj naučijo od Luke Špika.

Iztok Čop je nekdanji trofejni veslač.