Pričakovali ste dva finala A in en finale B, v vseh treh primerih pa se je končalo s stopničko nižje – dvema finaloma B in enim C.

Jasno je, da nam načrta v Sevilli ni uspelo uresničiti. Dvojni četverec je naredil malce manj od pričakovanega, Hrvat je le za malenkost zgrešil finale A, precej pa je za pričakovanji zaostal lahki dvojni dvojec. Kljub temu na koncu niti ekipa niti strokovno vodstvo nismo bili razočarani in nezadovoljni. Kolajna na evropskem prvenstvu niti ni bila prioritetni cilj niti realnost, toda vsaj včerajšnji zadnji dan z dvema dobrima nastopoma v finalu B sta lahko tolažba za izgubljena finalna nastopa A.

Glavni slovenski adut v Sevilli naj bi bil dvojni četverec, ki se je v skupinskem delu odlično kosal s favorizirano Hrvaško, v polfinalu pa je bil šele četrti.

Trenutno naša prva posadka je imela dva dobra nastopa, v skupini in finalu B, in enega slabega oziroma povprečnega v polfinalu. Prav v polfinalu je zelo močan protiveter pri slovenski posadki povzročil manjšo negotovost in težave, saj je skupaj trenirala le nekaj dni. A po drugi strani so bile nekatere druge posadke tako kakovostne, da ni bilo realno pričakovati, da bi jih slovenska prehitela. Toda to ne opravičuje slab(š)ega nastopa, o katerem ni nobenega dvoma. Če bi dejal hipotetično: ponovitev odlične predstave in prvega mesta iz finala B bi v finalu A zadoščala za konkurenčnost tistim, ki so se potegovali za kolajne.

Lahki skifist Hrvat je z drugim mestom v finalu B in skupno osmim dosegel svojo najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih.

V Sevilli je Hrvat dosegel tisto, kar je nakazoval in obljubljal, ter tisto, kar smo tudi pričakovali od njega. Finale A je zgrešil zaradi tehnične napake: veslo mu je ušlo v vodo in je naredil zavesljaj v prazno, zaradi česar je izgubil tretje mesto, ki ga je držal do takrat. Vsekakor si zasluži pohvale za nastope.

Ali vas čudi, da sta tako dvojni četverec kot Hrvat v polfinalnih nastopih za tretjim mestom, ki je še zagotavljalo napredovanje v finale A, pridelala velik zaostanek – skoraj devet oziroma sedem sekund.

Dvojni četverec se je z dvema posadkama precej enakovredno kosal do treh četrtin proge. Ko pa je postalo očitno, da ne bo zmogel doseči uvrstitve, ki bi mu zagotavljala napredovanje, je nekoliko popustil in odnehal veslati na polno. Za Hrvata sem že dejal, da je naredil tehnično napako pri veslanju. V obeh primerih se je to seveda poznalo tudi pri končnem času. Toda ob tem je treba omeniti, da pri vmesnih časih niti dvojni četverec niti lahki skifist Hrvat nista bila v ozadju.