Bohinj. Včasih sta bila bohinjski hotel in kamp Zlatorog celota, zdaj pa je hotel zaprt kot že vso zimo. Najemnik je Mladen Mohorović, ki je vodil hotel za upravljalca Alpe Adria Turizem: »Oni so nam ostali dolžni 100.000 evrov, zadnji najemnik za dve leti tudi 100.000 evrov. Zato smo preprosto odklopili vodo in dokler zadeve ne bodo poravnane, bo tako ostalo. Največ je neplačane turistične takse,« je dejal župan Bohinja Franc Kramar, Mohorović pa nam je dodal še, da je Zlatorog v katastrofalnem stanju in potreben korenite prenove. Zima naj bi zaradi zmrzali pustila take posledice, da hotel še dolgo ne bo odprt. Mohorović se tako vrača v Bohinj, kjer na njegovo poslovanje nimajo lepih spominov, zato pa je ostalo za vsemi najemniki v zadnjem času kup dolgov: »Ne vem, kdaj bo Zlatorog odprt, stanje je slabo...« je bil nedoločen glede prihodnosti.

Bližnji kamp Zlatorog je vzel v najem Aco Trampuž s partnerjem: »Kamp lahko sprejme 500 in več gostov, tudi zdaj že obratuje. Bil je v res slabem stanju, vodovod smo po objektih popravljali mesec dni. Želimo ponuditi urejen kamp, najel sem ga za 10 let in upam, da bo ponudba z restavracijo in preostalim taka, da bodo gostje spet radi zahajali v kamp na obali jezera,« je dejal Trampuž, ki želi v kamp tudi vlagati. Lani je bilo precej pritožb gostov zaradi neurejenosti, klub temu pa so imeli okoli 28.000 nočitev.

Tudi Hotel Bohinj v Ribčevem lazu ima novega najemnika. Eden novejših hotelov že obratuje in Matej Gačnik nam je zatrdil, da so zadovoljni z obiskom, hotel pa so najeli za 15 let. Trije objekti lastnika Zmaga Pačnika imajo zdaj nove najemnike, dva že obratujeta. To vsaj malo spremeni podobo hotelirstva ob jezeru, kjer je na potezi tudi novi lastnik hotelov Bellevue in Pod Voglom Japec Jakopin. To je posledica urejanja lastniških razmerij s Pačnikom, a za zdaj javnosti konkretnih načrtov o prihodnosti dveh hotelov še ni pojasnil. Propadajoči Ski hotel na Voglu pa prav tako ostaja črna pika ponudbe Bohinja.

Vsi objekti, ki jih je pred desetletjema kupil Zmago Pačnik pa imajo še eno skupno lastnost: lastnik vanje ni vlagal veliko, razvojne strategije ni bilo, ponudba je pešala, najemniki so le še slabšali celotno sliko. Za primerjavo: hotel Jezero na Ribčevem lazu in novi hotel Park v Bohinjski Bistrici ter še nekaj manjših novejših objektov po drugi plati pomenijo svetle točke turistične stvarnosti Bohinja. Žal pa prevečkrat trud slednjih zameglijo dolgovi, spori in zaprta vrata objektov, ki bi pravim podjetnikom in lastnikom zanesljivo lahko prinesli mnogo več.