Še tri kroge pred koncem je bil na drugem mestu mladi Španec Marc Marquez (Honda), a je po lastni napaki izgubil nadzor nad motorjem in končal v pesku. Podobno je z ničlo končal tudi ljubljenec navijačev v Mugellu, Italijan Valentino Rossi (Yamaha), ki je dirko končal že v prvem krogu, ko ga je v pesek zbil Španec Alvaro Bautista.

Lorenzo, aktualni svetovni prvak, se je v vodstvo odpeljal že v prvem zavoju, ko je bil predolg Pedrosa, zmagovalec sobotnih kvalifikacij. Lorenzo prvega mesta ni več izpustil iz rok, Pedroso pa je pet krogov pred koncem prehitel moštveni kolega Marquez, a je dva kroga kasneje končal v pesku. Mladi Španec je med dirkaškim vikendom v Mugellu večkrat končal v pesku, posebej nevaren padec se mu je pripetil na petkovem prostem treningu, ko je padel pri hitrosti več kot 300 km/h.

"To je za nas posebna zmaga, za njo smo kot ekipa delali res trdo. Skušal sem narediti razliko do Danija, pritiskal je name, uspelo mi je šele na pol dirke, nato pa jo je bilo konec," je povedal Lorenzo, ki je v Mugellu slavil tretjič zapored. Visoka pričakovanja pred današnjo dirko je imel Pedrosa, a se mu na koncu ni izšlo po načrtih: "Danes ni bil moj dan. Imeli smo veliko težav z oprijemom na gumah, težko je bilo ostati na progi, predvsem v ovinkih," je dirko pokomentiral dirkač Honde.

Nad novimi stopničkami je bil navdušen Crutchlow, ki je na zadnji dirki v Le Mansu osvojil drugo mesto. Po dirki je menil, da bi lahko ujel tudi Pedroso, ko je odstopil Marquez pa se je zadovoljil s tretjim mestom: "Ko sem videl, da je Marc odstopil, sem si zagotovil mesto na odru za zmagovalce in vozil sem varno. Zadovoljen sem s tem."

Voznik tovarniške Yamahe je z novo zmago, 25 na dirkah v razredu motoGP, zmanjšal zaostanek v skupnem vodstvu. Pedrosa na prvem mestu ima 103 točke, Lorenzo jih ima 12 manj, tretjeuvrščeni Marquez pa je ostal pri 77 točkah.

V moto2 je zmagal Britanec Scott Redding, v moto3 pa Španec Luis Salom.