Še več - na Območni obrtni-podjetniški zbornici v Novi Gorici opozarjajo, da se jim lahko pridružijo tudi slovenski kupci, ki bodo nižje cene blaga in storitev vnovič iskali na italijanski strani meje.

Večina ima že tako majhne razlike v cenah, da bo morala del stroškov prevaliti na potrošnika

"Tisti podjetniki in obrtniki, ki si to še lahko privoščijo, bodo cene ohranili na istih ravneh, da bi zadržali vsaj nekaj kupcev, kar pa vsekakor ne vpliva razvojno na poslovanje podjetij in posledično vodi v propad malih subjektov, ukinjanje delovnih mest in zapiranje podjetij. Večina pa ima že tako majhne razlike v cenah, da bo morala del stroškov prevaliti na potrošnika, kar bo posledično zmanjšalo že tako oslabljeno kupno moč. To bo na koncu vodilo v zmanjšanje priliva iz naslova DDV," je povedal predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica Zoran Simčič.

Podjetja in obrtniki ob meji so izpostavljeni še dodatnim tveganjem, da bodo italijanski kupci, ki predstavljajo velik del kupne moči, določene artikle ali storitve ponovno kupovali doma. "Tam, kjer bo pač ceneje. Komaj so začeli italijanski kupci v nekoliko večji meri ponovno zahajati k nam, že jih odganjamo," je še poudaril Simčič.

Kupna moč pada, stroški pa se iz dneva v dan večajo

"Razmere na trgu so že dovolj kritične, kljub dobri volji je gostov vedno manj," je do dviga DDV kritična tudi gostinka Saša Golob iz solkanske restavracije Ošterije Žogica. V Italiji se je kriza začela še prej kot pri nas, zaradi česar je vse manj gostov iz tujine, kupna moč pada, stroški pa se iz dneva v dan večajo, je dejala.

"Za piko na i pa še nov DDV. Naših storitev nismo podražili že več kot dve leti, ker si tega ne moremo privoščiti, da ne bi izgubili še kakšnega gosta, kajti zadovoljen gost je edini naš prihodek. Pameten človek sešteje dva plus dva in dobi rezultat, kot se kaže trenutno v naši prelepi deželi!" je dodala Golobova.