Dejan, kako se počutite, ko ste ponovno v stiku z vrhunsko odbojko?

Definitivno sem pogrešal igranje. Odsotnost težkih tekem se mi pozna, toda iz dneva v dan manj. Fizično sem zelo dobro pripravljen. Kvalifikacije za svetovno prvenstvo so bile zame dobra preizkušnja. Upam, da čim prej postanem popolnoma sproščen, da bom lahko razvil svojo prepoznavno igro. Toda trenutno sem kar v redu, a še zdaleč, da bi bil zadovoljen sam s sabo.

Kako pa je z vašim hrbtom?

Moram potrkati po lesu, saj s hrbtom nimam nobenih težav več. Poškodba je sanirana. Če je bil tekmovalni premor za kaj dober, je bil zato, da sem trenutno fizično popolnoma zdrav in pripravljen. Hrbet sem spravil v najboljše možno stanje. Bolečin ne čutim, zato sem zelo pozitivno razpoložen.

V kakšnem stanju je reprezentanca pred naslednjo preizkušnjo s Hrvaško?

Priprave potekajo po zastavljeni poti. Delamo na malenkostih, ki so nam manjkale na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ko smo videli, da še nimamo prave igre. Iz treninga v trening delujemo boljše, maksimalno pa smo osredotočeni, da bomo pripravljeni na Hrvaško.

Kje je poudarek – na vaši lastni igri ali pripravi na Hrvaško?

O taktiki še nismo govorili, toda vsi poznamo večino hrvaških odbojkarjev. Včeraj smo imeli prvo videoanalizo, kjer smo si podrobno ogledali hrvaško igro. Kljub temu največ pozornosti posvečamo sebi, kajti to je ključ do uspeha. Ne glede na to, kako bodo igrali Hrvati, bomo sami odločali o svoji usodi. Da se ne bo treba obremenjevati z nasprotnikom, moramo svojo igro dvigniti na višjo raven. Zagotovo bomo do tekme razjasnili še določene stvari glede bloka, obrambe in postavitve.

Kakšno hrvaško postavo pričakujete? Naši južni sosedje zagotavljajo, da prvi zvezdnik Igor Omrčen zagotovo ne bo igral.

Ne zanima nas, v kakšni postavi bo igrala Hrvaška. Želimo si celo, da bodo zanjo igrali vsi najboljši, da potem ne bodo imeli nobenih alibijev in izgovorov. Nimamo točnih informacij, kdo bo igral in kdo ne. Imamo posnetke tekem hrvaške reprezentance iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo in na takšno postavo se bomo pripravili. Če se jim bo pridružil še kakšen od sprejemalcev ali Omrčen, pa se bomo na dano situacijo sprosti prilagajali.

Je kaj rivalstva v dvobojih s Hrvaško tudi v odbojki?

Tekmi bosta imeli poseben pomen, saj se igralci iz obeh reprezentanc poznamo precej dolgo, saj smo že nekajkrat igrali eden proti drugemu. Prisoten bo dodaten adrenalin, jasno pa je, kaj ti tekmi prinašata in kam nas vodita. Naš cilj mora biti predvsem uvrstitev na evropsko prvenstvo. Definitivno bo z naše strani pravi naboj, na zmago pa gremo že na prvi tekmi, da bomo lahko zadevo doma v miru zaključili. Moramo biti samozavesti in se zavedati naših kvalitet ter tega, da imamo močno reprezentanco, kar pa ne pomeni, da kogar koli podcenjujemo.

Pričakujete, da bo prihodnji teden v Stožicah proti Hrvaški kaj več navijačev, kot jih je bilo na zadnjih tekmah?

Seveda si želimo, da bi bile Stožice polne, toda želje so eno, realnost pa drugo. Vemo, da je težko v Sloveniji napolniti tako veliko dvorano, enako velja tudi za manjše dvorane. Zagotovo bomo potrebovali pomoč navijačev, zato bi bilo lepo, da bi čim več ljudi pospremilo našo morebitno uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Kako ste se ujeli z novim selektorjem Luko Slabetom, ki je vaš nekdanji soigralec?

Že ko sva skupaj igrala v Šoštanju, je bil Luka motivator ter energična oseba. Takrat sem bil še zelo mlad igralec, zato sem od njega naučil veliko stvari. Kako pristopiti k treningu, kako iti na vsako žogo maksimalno... To zdaj od nas zahteva tudi kot trener. Moram ga pohvaliti, saj dobro opravlja svoj posel. Maksimalno se posveti vsaki malenkosti, kar je dobro, saj smo še vedno precej neizkušena reprezentanca. Definitivno z Luko dobro sodelujemo.

Kakšne so ključne razlike, če Slabeta primerjate s prejšnjim selektorjem Veselinom Vukovićem?

Zelo nerad primerjam trenerje. Vsak ima svoje dobre in slabe lastnosti. Vesel sem, da je Luka dobil to priložnost in jo zgrabil z obema rokama. Edina primerjava, ki bi jo dal, je, da zdaj precej več treniramo in ponavljamo različne situacije. Posvečamo se vsem malenkostim, ki smo jih prej malo zapostavljali. Je pa zelo težko, saj smo malo časa skupaj. Upam, da se bomo prihodnje leto prijavili v evropsko ligo, da bomo skupaj neko daljše obdobje, ki bo trajalo štiri mesece. Šele potem lahko pričakujemo naš maksimum, saj trenutno delamo le na tistem, kar je pomembno za sedanje tekme. V vsakem primeru je Luka velik delavec, kar je bil že kot igralec.

Kako pa kaže z vašo klubsko kariero? Je na obzorju že kakšen nov delodajalec?

Za zdaj sem še vedno v pogovorih z določenimi klubi, ki pa jih ne bi rad javno razkril. Upam, da bo v kratkem vse rešeno in da bom v naslednjih dneh, tednu ali dveh podpisal pogodbo z novim klubom.

Lahko razkrijete vsaj to, v kateri del Evrope vas vleče?

Več delov Evrope je. Ciljam na kakovostno ligo, kaj več pa resnično ne morem povedati.